Manja slova Veća slova RSS
>

Pitanje - Wagnes S.

Datum objave: 07.03.2014 10:23 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Pitanje:

Poštovani, interesira me točnosti informacije da HOSTEL mora imati vlastiti ulaz i stubište odvojen od zajedničkog ulaza/stubišta stanara u zgradi u kojoj se hostle nalazi. Navedenu infomaciju ne mogu pronaći u zakonskim aktima i pravilnicima. Ukoliko je infomacija točna, zamolila bih vas za infomaciju kojim zakonom je ista propisana.

Hvala

Wagnes S.

 

Odgovor:

Poštovana,

Ugostiteljska djelatnost se smatra privrednom djelatnostšću i mogu je obavljati privredna društva i preduzetnici.

Hostel je jedna od vrsti ugostiteljskih objekata pa se i ova vrsta ugostiteljske djelatnosti može obavljati isključivo u ugostiteljskom odnosno poslovnom objektu (član 89 Zakona o turizmu (Sl.list CG 61/10).

Minimalno tehnički uslovi za pojedine vrste ugostiteljskih objekata propisani su Pravilnikom o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (“Službeni list Crne Gore” broj 63/11 i 47/12).

Na osnovu odredbi člana 12 pomenutog Pravilnika, hostel je ugostiteljski objekat hotelskog tipa u kojem se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane i pića pretežno mlađim gostima sa sobama sa više od tri kreveta i zajedničkim toaletima i kupatilima. Hostel treba da sadrži: recepciju ili pult za registraciju, zajednički sanitarni čvor, zajedničku kuhinju sa trepezarijiom u kojoj gosti sami pripremati obroke.

U članu 49 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (“Službeni list Crne Gore” broj 63/11 i 47/12) propisani su sledeći uslovi u pogledu uređenja prostora i eksterijera, i to:

Ugostiteljski objekat treba da ima uređen prilaz do ulaza u objekat, izgrađen od čvrstog materijala (betona, kamena, asfalta), dok slobodne površine oko ugostiteljskog objekta treba da budu hortikulturno uređene.
Prilazi do ulaza, ulaz i naziv ugostiteljskog objekta treba da budu osvjetljeni u vrijeme rada objekta noću.
Glavni ulaz i spoljašnji natpisi ugostiteljskog objekta treba da odražavaju stil i karakteristike objekta.
Otvoreni parking prostori u okviru ugostiteljskog objekta treba da budu uređeni, dobro osvijetljeni, čuvani i po mogućnosti natkriveni.
Ugostiteljski objekat izvan naseljenog mjesta mora imati obezbjeđen parking prostor, ekvivalentan broju smještajnih jedinica, odnosno stolova, u zavisnosti od vrste ugostiteljskog objekta.
Ugostiteljski objekat treba da ima odvojene prostorije odnosno površine izvan ugostiteljskog objekta za dostavu robe i odvod otpada, koje su funkcionalno nezavisne od prostorija i površina koje su namijenjene gostima.

Molimo Vas ako imate dodatnih pitanja da nas kontaktirate.

Direktorat za turistički razvoj i standard