Manja slova Veća slova RSS
>

Pitanje - N. Kankaraš

Datum objave: 13.01.2015 12:44 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicuPitanje:

Dobro veče!
Imao bih jedno pitanje za Vas. Pitanje je vezano za Ski centar Lokve, nedaleko od Berana. Da li će u skorijoj budućnosti biti ulaganje ka ovoj lokaciji, jer smatram da je ovo planinarsko mjesto zaboravljeno uprkos prekrasnoj netaknutoj prirodi. Hvala unaprijed.


Odgovor:

Poštovani,

Hotel Lokve i skijalište nisu bili u funkciji od 2005. godine. Godine 2006. izvršena je privatizacija od strane kompanije HTP „Arijana”. U zimskoj sezoni 2012/2013. skijalište je ponovo aktivirano i dato u zakup. Takođe, od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma izdato je i za vrijeme trajanja ove zimske turističke sezone 2013/2014. Privremeno rješenje o odobrenju za rad skijališta “Lokve”. Kapacitet ski centra „Lokve“ su 2 staze – velika i bebi, ski poligon, ski rute, ski liftovi i žičare, infrastrukturne mreže, servisni objekat i agregat. Tereni za skijanje su na nadmorskoj visini od 1.335 do 1.675 metara. Do staze se stiže žičarom koja može prevesti 1.000 skijaša na sat. Na visini od 1.560 metara nalazi se ski-lift kojim se skijaši mogu popeti još nekih stotinak metara. Staza Lokve jedna je od tri staze za slalom u Crnoj Gori koje su dobile homologizaciju, tako da se na njima mogu održavati trke za FIS bodove.

U skladu sa Nacrtom Prostorno urbanističkog plana opštine Berane, lokalitet Lokve sa postojećim hotelom, kao značajna turistička zona planom je prepoznata kao lokacija sa potencijalima za organizaciju i uređenje ski staza. Navedenim planom date su smjernice za razvoj budućih turističkih razvojnih lokacija opštine sa mogućnošću izrade lokalne studije lokacije čijom razradom bi bili definisani konkretni razvojni pravci predmetne lokacije. S tim u vezi, lokalitet Lokve pripada zoni 7 tzv. Turjak – Lokve. Pored navedenog, potencijal za razvoj sportsko – rekreativnog turizma pokazao je najveći stepen atrakcije u prostoru Bjelasice i on će imati, kako se ističe u planu, prioritet razvoja, dok će završetak izgradnje zimskog centra Lokve slijediti ovu tendenciju. Planom je predviđeno i aktiviranje zimskog centra na Turiji, Beranama najbliže planine sa nadmorskom visinom preko 1800m i njegovo povezivanje sa skiterenima na Bjelasici (u dolini Jelovica), sa planiranim smještajnim kapacitetima u Praćevcu, ali i periferijom Berana sa lokalitetima Banjevac i Jugovine. Pomenuti tereni pogoduju razvoju niza sportskih aktivnosti na snijegu kao što su: alpsko, nordijsko, turno, ekstremno i akrobatsko skijanje, sportsko i rekreativno sankanje, snowboard, vožnja motornim i zaprežnim sankama i slično.

Zahvaljujući povoljnim uslovima, moguće je trasiranje smučarskih staza za spust, veleslalom, super-G, slalom i druge discipline prema važećim FIS normama, a organizacija profesionalnih FIS takmičenja predstavljao bi najbolji vid promocije ski centara. Kako bi se kompletirala ponuda atraktivnog zimskog centra i u perspektivi konkurisalo za organizaciju međunarodnih takmičenja, predviđene su lokacije koje pogoduju izgradnji staze za brzo klizanje (Jelovica), staze za bob i sankanje (Kurikuće) i smučarske skakaonice na lokalitetu Miolje polje.

S poštovanjem.