Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: У Бриселу ће представити прописе у области Животне средине

Датум објаве: 15.03.2013 16:35 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У Бриселу ће се у периоду од 18. до 22. марта 2013.године одржати петодневни билатерални скрининг за Поглавље 27 – Животна средина, на којем ће црногорска делегација представити законодавство у области животне средине.

Састанак ће отворити амбасадор Александар Андрија Пејовић, главни преговарач, док ће састанком предсједавати помоћница министра одрживог развоја и туризма и шефица радне групе за поглавље 27, Ивана Војиновић, и савјетник у Дирекцији за Хрватску, Црну Гору, Македонију, Турску и Исланд у Генералној дирекцији за проширење, Марта Гарсија Фидалго.

Чланови црногорске делегације ће представницима Европске комисије приказати на који начин је област животне средине регулисана у Црној Гори и пружити информације о нивоу усклађености правног система Црне Горе с правном тековином Европске уније у области животне средине.

Црногорска делегација ће Европској комисији, кроз 61 презентацију и упитнике који су претходно припремљени и достављени, представити регулативе из области: хоризонталног законодавства, квалитета ваздуха, управљања отпадом, квалитета вода, заштите природе, контроле индустријског загађења, хемикалија, буке у животној средини, цивилне заштите и климатских промјена.

Окончањем овог састанка, завршиће се фаза аналитичког прегледа усклађености за 27. поглавље, након чега ће Европска комисија сачинити извјештај о скринингу који ће представљати основу за даљи ток преговора у области животне средине.

Усклађивање националног законодавства и праксе са европским стандардима у овој области је од посебног значаја за успјешан наставак реформског процеса и напредовање Црне Горе према ЕУ.