Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Министар Бранимир Гвозденовић у посјети Бриселу

Датум објаве: 14.10.2013 13:14 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Од 15. до 16. октобра 2013. године, министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, са сарадницима, боравиће у званичној посјети Бриселу. Боравак Делегације Министарства одрживог развоја и туризма у Краљевини Белгији има за циљ, између осталог, посјету институцијама Европске Уније.

Министар Гвозденовић ће се састати са еуропосланицом Марије Корнелисен, те генералним директором у Савјету ЕУ за животну средину Јарославом Пјетрасом. Током боравка обавиће састанак и са Јос Делбекеом, генералним директором за климатску акцију. На састанку ће бити ријечи, између осталог, и о прописима који ће за Црну Гору постати правно обавезујући од првог дана пуноправног чланства у ЕУ, тзв. климатско-енергетском пакету. Министар ће се, такође, срести с представницима Генералног директората за проширење Александром Кас Гранхе и Дирком Ланге.

Министрова посјета Бриселу у овом периоду представља и знак снажне политичке подршке процесу ЕУ интеграција у области животне средине и климатских промјена. С тим у вези, министар Гвозденовић ће се састати са Јанезом Поточником, комесаром за животну средину, као и са Јоке Сцхаувлиеге фламанском министарком за животну средину. Сусрети ће представљати одличну прилику за успостављање тјешње сарадње у наредној, напреднијој фази преговарачког процеса. Министарство одрживог развоја и туризма координира Поглављем 27, као и Групом 7-енергетика, саобраћај, животна средина и регионални развој у оквиру Пододбора Црне Горе и ЕУ у дијелу Споразума о стабилизацији и придруживању.

***

Од децембра 2010. године, Црна Гора је кандидат за чланство у ЕУ, а преговоре о приступању отпочела је 29. јуна 2012. Овај процес доноси са собом интензивирање захтјева у свим сегментима које ће Црна Гора имати обавезу да испуни на свом путу ка члансвту у ЕУ. Један од тих захтјева је и преношење и имплементација ЕУ правне тековине у области животне средине и климатских промјена.