Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Ministar Branimir Gvozdenović u posjeti Briselu

Datum objave: 14.10.2013 13:14 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Od 15. do 16. oktobra 2013. godine, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, sa saradnicima, boraviće u zvaničnoj posjeti Briselu. Boravak Delegacije Ministarstva održivog razvoja i turizma u Kraljevini Belgiji ima za cilj, između ostalog, posjetu institucijama Evropske Unije.

Ministar Gvozdenović će se sastati sa europoslanicom Marije Kornelisen, te generalnim direktorom u Savjetu EU za životnu sredinu Jaroslavom Pjetrasom. Tokom boravka obaviće sastanak i sa Jos Delbekeom, generalnim direktorom za klimatsku akciju. Na sastanku će biti riječi, između ostalog, i o propisima koji će za Crnu Goru postati pravno obavezujući od prvog dana punopravnog članstva u EU, tzv. klimatsko-energetskom paketu. Ministar će se, takođe, sresti s predstavnicima Generalnog direktorata za proširenje Aleksandrom Kas Granhe i Dirkom Lange.

Ministrova posjeta Briselu u ovom periodu predstavlja i znak snažne političke podrške procesu EU integracija u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. S tim u vezi, ministar Gvozdenović će se sastati sa Janezom Potočnikom, komesarom za životnu sredinu, kao i sa Joke Schauvliege flamanskom ministarkom za životnu sredinu. Susreti će predstavljati odličnu priliku za uspostavljanje tješnje saradnje u narednoj, naprednijoj fazi pregovaračkog procesa. Ministarstvo održivog razvoja i turizma koordinira Poglavljem 27, kao i Grupom 7-energetika, saobraćaj, životna sredina i regionalni razvoj u okviru Pododbora Crne Gore i EU u dijelu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

***

Od decembra 2010. godine, Crna Gora je kandidat za članstvo u EU, a pregovore o pristupanju otpočela je 29. juna 2012. Ovaj proces donosi sa sobom intenziviranje zahtjeva u svim segmentima koje će Crna Gora imati obavezu da ispuni na svom putu ka člansvtu u EU. Jedan od tih zahtjeva je i prenošenje i implementacija EU pravne tekovine u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.