Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржана трећа сједница Управног одбора Центра за одрживи развој

Саопштење: Одржана трећа сједница Управног одбора Центра за одрживи развој
Датум објаве: 11.07.2014 16:51 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министар одрживог развоја и туризма, Бранимир Гвозденовић, предсједавао је данас трећом сједницом Управног одбора Центра за одрживи развој, одржаној у Еко згради Уједињених нација, у Подгорици. На сједници су представљене активности Центра и резултати остварени у протеклих шест мјесеци, од његовог оснивања, а посебна пажња била је посвећена организовању Регионалне конференције о одрживом развоју, која ће се одржати у новембру ове године. 

Министар Гвозденовић, том приликом, истакао је важност рада Центра, у циљу рјешавања постојећих изазова одрживог развоја друштва, а у наредном периоду моћиће се говорити о конкретним резултатима. „Регионална конференција о одрживом развоју имаће посебан значај у смислу промоције дјеловања Центра, како у националном тако и у регионалном контексту, али и у донаторској заједници. Овај догађај биће добра прилика да се осврнемо на тренутно стање и потребе земаља региона у погледу одрживог развоја. С обзиром да је један од циљева Центра управо унапређење сарадње са земљама региона, сматрам да је покретање дијалога о заједничким приоритетима, будућим пројектима и изградња партнерстава од кључне важности“, нагласио је министар Гвозденовић. 

На конференцији се очекује учешће истакнутих званичника система УН, ЕУ и других међународних организација, као и министара задужених за питања одрживог развоја у земљама региона. Излагања и тематске сесије водиће истакнути појединци и међународно признати експерти из области одрживог развоја. 

Растислав Врбенски, стални представник УНДП/координатор Система УН, нагласио је да је Центар једна од најважнијих иницијатива покренутих у партнерству са Владом Црне Горе и да као такав има пуну подршку Канцеларије УНДП у нашој земљи и Централе УНДП у Њујорку. Подсјетио да је Центар основан у правом тренутку имајући у виду процес дефинисања циљева одрживог развоја након 2015. године, као и комплексне захтјеве придруживања Европској унији и значај регионалне сарадње у тим процесима. „Након Самита Рио+20 УНДП и Влада Бразила су основали Глобални центар за одрживи развој. Везе нашег Центра у Црној Гори са Рио Центром и глобалном мрежом центара отвориће огромне могућности за размјену искустава, знања, пракси и унапређење партнерстава. Надамо се да ћемо уз нашу сарадњу и уз подршку партнера и Европске уније постати једна од важних тачака у овој мрежи“, истакао је Врбенски.

Управни одбор је усвојио полугодишњи извјештај о резултатима и констатовао да је у претходном периоду урађен детаљан преглед пројеката који се спроводе у оквиру Центра и релевантних министарстава, како би се обезбиједила њихова усклађеност и подстакла међусекторска сарадња. У протеклих шест мјесеци, тим Центра за одрживи развој, у сарадњи са партнерима, постигао је бројне резултате: завршена је реконструкција болнице Данило И у складу са мјерама енергетске ефикасности; објављен је први Извјештај о стању животне средине на бази индикатора; израђен је нацрт Извјештаја друге националне комуникације о климатским промјенама према оквирној Конвенцији УН о климатским промјенама; унапријеђена је Стратегија биодиверзитета; израђен је геопортал и мобилна апликација за иновативну промоцију активног туризма у залеђу приморског региона; сачињен Регионални извјештај о управљању еколошким црним тачкама; завршен консултативни процес за подручје будућих регионалних паркова Пива и Комови; развијен информациони систем за Националне паркове; потврђене еколошке вриједности и аранжмани за управљање постојећим заштићеним подручјима; урађена процјена изводљивости и усаглашен план проглашења за успостављање морског заштићеног подручја на Платамунима, итд. 

На основу приједлога са претходне сједнице, Управни одбор је усвојио одлуку о проширењу, тако да ће у даљем раду овог тијела учествовати три нова члана: Сања Влаховић, министарка науке, Љубиша Перовић, амбасадор у Сталној мисији Црне Горе при Уједињеним нацијама у Женеви и Милорад Шћепановић, амбасадор Црне Горе у Сталној мисији Црне Горе при Уједињеним нацијама у Њујорку. Чланови Управног одбора од његовог оснивања су: министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, стални представник УНДП/координатор Система УН у Црној Гори Растислав Врбенски, министар економије Владимир Каварић, министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић и савјетник у кабинету предсједника Владе Црне Горе за вањску политику Небојша Калуђеровић.

* * *
Центар за одрживи развој почео је са радом 1. јануара 2014. године, а његова мисија је промовисање одрживог развоја у контексту приступања ЕУ. У том погледу активности су концентрисане на четири области: а) одрживи туризам; б) одрживу енергију; ц) управљање ресурсима и екосистемима и д) прилагођавање на ефекте климатских промјена и сигурност у области животне средине. Рад Центра ће бити усмјерен прије свега на питања од интереса за Црну Гору, са циљем постепеног окупљања других земаља у региону са сличним интересима, као партнера и корисника услуга.

Функције Центра обухватају: 
• Повезивање глобалних и регионалних процеса са националним активностима: Стратегија Европа 2020, Миленијумски развојни циљеви/Циљеви одрживог развоја, развој по мјери човјека, ефикасност коришћења ресурса, глобални споразуми из области животне средине, итд., и спровођење одговарајућих активности на националном нивоу.
• Примијењено истраживање и анализу јавних политика: Пружање подршке у креирању политика и доношењу одлука са партнерима, укључујући креаторе политика у Влади, доносиоце одлука у привреди и цивилно друштво. 
• Дјеловање и улогу моста између науке и политике: Снажна истраживачка функција у областима од интереса за одрживи развој, гдје би научни докази били пресудни за информисање доносилаца јавних политика и помоћ у осмишљавању опција за рјешавање проблема. Тежиште ће бити на интердисциплинарним изазовима за одрживи развој у Црној Гори.
• Иновативност у области одрживог развоја: Израда прототипа најновијих научних, истраживачких и технолошких приступа и алатки за унапређење циљева одрживог развоја.
• Управљање знањем, заступање и унапређење партнерстава: Подршка успостављању партнерстава за заступање и ширење знања.
• Спровођење пројеката: Развијање и спровођење пројеката са циљем постизања специфичних циљева одрживог развоја и ЕУ интеграција.

Центар за одрживи развој тренутно спроводи укупно 12 пројеката: Развој туризма уз смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште; Развој иновативних технологија за туризам у природи; Беаутифул Цетиње; Одрживи Никшић; Припрема Друге националне комуникације Црне Горе према оквирној конвенцији УН о климатским промјенама; Двогодишње ажурирање извјештаја о климатским промјенама; Индикатори животне средине; Јачање система заштићених подручја; Јачање финансијске одрживости система заштићених подручја; Припрема нове и ажуриране Стратегије биодиверзитета; Програм управљања приобалним подручјем; и Трансформација ризика из области животне средине и безбједности у сарадњи земаља региона југоисточне Европе. Додатно, активности Центра се осим спровођења одобрених пројеката, односе и на развој нових идеја, припреме пројектних апликација и подношење истих релевантним донаторима. Такође активности су усмјерене на успостављање и позиционирање Центра као независне институције, као и на низ активности које се тичу подршке одрживом развоју у Црној Гори.