Manja slova Veća slova RSS
>

U Eko zgradi Ujedinjenih nacija obilježen Dan planete Zemlje

Datum objave: 22.04.2016 16:10 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ambasada Francuske u Crnoj Gori, obilježili su Dan planete Zemlje 22. april, prigodnom svečanošću organizovanom u čast Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, koji će zvanično biti otvoren za potpisivanje danas, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Na događaju posvećenom obilježavanju Dana planete Zemlje i u čast „Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama”, u okviru izdanja ,,Smanji svoj karbonski otisak” Pošta Crne Gore je na inicijativu Vlade i UNDP-a, predstavila prigodnu poštansku markicu i koverat prvog dana. Na markici su dominantne zelena i plava boja, u otisku stopala oslikana je mapa Crne Gore, a u pozadini je prikazana šuma.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni je rekla da su „klimatske promjene već počele da mijenjaju život na Zemlji“. Mekluni je govorila o ličnom iskustvu i potrebi aktivnog učešća svakog pojedinca u borbi protiv klimatskih promjena i aktivnostima koje vode smanjenju karbonskog otiska. „Karbonski otisak pojedinca se stvara obavljanjem dnevnih aktivnosti kojima se emituju gasovi sa efektom staklene bašte i zagađuje atmosfera. Svaki put kad vozimo auto, ili ostavimo upaljena svjetla i elektronsku opremu kada nismo kod kuće, povećavamo svoj karbonski otisak.“ Koristeći pilates lopte za demonstraciju, Mekluni je prikazala količinu ugljen-dioksida koji svaka osoba u Crnoj Gori emituje kroz svoje dnevne aktivnosti. ,,Svako od nas emituje 14,02 kg ugljen dioksida na dan (prema najnovijem nacionalnom GHG izvještaju) odnosno 29 ovakvih lopti, što je ekvivalentno količini od oko 5 tona ugljen dioksida svake godine’’ zaključila je Mekluni.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Jovović kazao je, da će ,,izazovi koje nose klimatske promjene morati da budu integrisani u sve sektorske politike i razvojna dokumenta, dok će u njihovo sprovođenje biti nužno uključivanje svih aktera, od lokalne i nacionalne administracije, nevladinog i poslovnog sektora kao i akademske zajednice. Potrebno je potrebnoistaći značaj lansiranja jubilarne markice na današnji dan kada će predsjednik Crne Gore g. Filip Vujanović, zajedno sa liderima više od 130 zemalja svijeta, potpisati istorijski Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Ovaj čin je još jedna potvrda da je Crna Gora, i pored malog udjela u globalnim emisionim i populacionim statistikama, suštinski posvećena da doprinese sprovođenju usvojenog Klimatskog sporazuma kroz odgovorno i održivo upravljanje svojim razvojnim potencijalima na način koji ima minimalni uticaj na životnu sredinu i promjenu klime'', rekao je Jovović.

Ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, NJ.E. Veronik Brimo, ukazala je na činjenicu da je naš zajednički izazov sprovođenje Pariskog sporazuma u djelo. ,,Potrebno je pretvoriti obaveze u javne politike i investicione planove za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i prilagođavanje na njih. Zajednička akcija svijeta potrebna je da se ono na što su se zemlje obavezale pretoči u djelovanje: država, regija, opština, poslovna zajednica, civilno društvo ...svi smo mi dio rješenja“, kazala je Brimo.

Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, g. Srđan Mugoša, podsjetio je da je Crna Gora uradila tri nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama i usvojila Nacionalnu strategiju o klimatskim promjenama do 2030. godine. ,,Strategija označava put ka niskokarbonskom društvu, uz ambiciozan plan smanjenja emisija od 30%, u odnosu na baznu 1990. godinu. U očekivanju skorog otvaranja pregovaračkog poglavlja 27, na putu evropskih integracija, Crna Gora će u narednim godinama inkorporirati EU propise iz oblasti zaštite klime i ukupno zaštite životne sredine u nacionalno zakonodavstvo’’, rekao je Mugoša.

Dan planete Zemlje obilježen je u bašti energetski efikasne Eko zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici, u prisustvu velikog broja predstavnika Vlade i lokalnih samouprava, predstavnika diplomatskog kora, civilnog društva i medija.