Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Пројекат Смањи свој штетан утицај на Лаке фест-у

Саопштење: Пројекат Смањи свој штетан утицај на Лаке фест-у
Датум објаве: 10.08.2016 16:49 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Другог дана фестивала Лаке фест, 12. августа, Еколошки покрет ,,ОЗОН“ ће дневном журком у кампу Лаке фест-а обиљежити 10 година постојања, а у ту сврху биће организован и читав низ едукативно – информативних активности, између осталог представљање иницијативе ,,Смањи свој штетни утицај“ Министарства одрживог развоја и туризма и УНДП, којом се промовише нискокарбонски туризам и подјела промотивних материјала новоформираног Регионалног парка ,,Пива“.

Иницијатива ,,Смањи свој штетни утицај'' која туристима и хотелима пружа могућност да израчунају свој карбонски отисак, покренута је у оквиру Пројекта „Развој нискокарбонског туризма у Црној Гори“, који Министарство одрживог развоја и туризма реализује са УНДП. У контексту климатских промјена, "отисак" представља метафору за укупни утицај који нека појава има на природу и њене ресурсе. Помоћу онлине калкулатора (www.цалцулатецо2.ме), туристи и хотели могу да израчунају утицај свог путовања и одмора, односно пословања, а потом да, уколико желе, свој штетан утицај надокнаде донацијом за одрживе туристичке пројекте у Црној Гори, која ће затим бити усмјерена на одређене одрживе пројекте у Црној Гори. Промоција иницијативе биће организована у зони кампа 12. августа у периоду од 11 до 16 х.

Бројне еколошке активности и садржаји континуирано ће се спроводити и у фестивалској зони и у кампу, а посјетиоци су добродошли да током боравка предложе или иницирају неку еколошку акцију, за шта ће имати подршку организатора.

Такође, након фестивала еколошки програм неће бити завршен, већ ће бити настављене активности на ревитализацији заштитне шуме топола и унапређењу инфраструктуре на том простору који има потенцијал за излетнички туризам током цијеле године.

***

И ове године током трајања фестивала, већ традиционално, биће реализоване кампање ,,Роцк&Рецyцле“ и ,,Свака лименка се рачуна“ чији је циљ промовисање селективног одлагања и рециклаже амбалажног отпада.

По први пут на фестивалу биће организована акција ,,Да живим у смећу, НЕЋУ!“ у оквиру које ће се вршити подјела кеса за отпад камперима, на самом доласку и пријави боравка у кампу.

Кампања ,,Роцк&Рецyцле“ - Као и претходних пута посјетиоци ,,Лаке феста“ ће на два намјенска пулта у фестивалској зони моћи да преузму мајице и капе са логом кампање за сакупјене отпадне пластичне чаше, по истом принципу као и претходних година. У зони кампа биће постављен рециклажни инфо пулт гдје ће посјетиоци моћи да добију све информације у вези са одлагањем отпада у кампу и уколико желе активно се укључе се у реализацију кампање ,,Роцк&Рецyцле“. Ове године план кампање је достићи и бројку од 100.000 сакупљених и на правилан законски начин депонованих отпадних чаша.

Програм “Свака лименка се рачуна” је партнерство између произвођача лименки, произвођача пића, рециклажне индустрије и организација за заштиту животне средине, са циље охрабрења рециклаже. Кампања “Свака лименка се рачуна” која је покренута у Енглеској, спороводи се и у Ирској, Аустрији, Мађарској, Румунији, Француској, Шкотској и Грчкој, а 2013 године је реализована први пут и у Црној Гори. Од 2014. године кампања ,,Свака лименка се рачуна“ дио је еколошког програма Лаке феста, а посјетиоци у дијелу кампа имаће и ове године могућност и да пресују лименке у намјенској преси. Приход од сакупљених лименки биће дониран са циљем унапређења простора на ком се реализује Лаке фест.

Кампања ,, Да живим у смећу, НЕЋУ!“ има за циљ да посјетиоци Лаке феста који се одлуче да фестивалске дане проведу у кампу одмах по доласку, приликом регистрације и пријаве боравка на намјенском инфо пулту, сем упута за одговарајућу локацију за постављање шатора или паркирање кампера, бесплатно добију и кесе за отпад и информацију гдје сакупљени отпад одлагати током боравка и приликом одласка са тог простора.

Еколошки покрет ,,ОЗОН“ ће 12. августа дневном журком у кампу обиљежити 10 година постојања. Ова ,,Лаке фесту“ партнерска невладина организација, чије је сједиште такође у Никшићу, том приликом ће бити домаћин и многобројним партнерима из земље и иностранства а за кампере ће бити организовано и пригодно изненађење. Током ,,Озонове“ рођенданске прославе, 12. августа десиће се и промоције пилот иницијативе ,,Смањи свој штетан утицај“ и новоуспостављеног Регионалног парка ,,Пива“.

Представници Регионалног парка ,,Пива“ дјелиће посјетиоцима промотивне материјале, чиме ће се утицати да туристи током боравка на фестивалу или несосредно након Лаке-а посјете и Плужине и увјере се у природних љепоте сусједне општине, уживају у рафтингу Таром, планинарењу, бициклизму, посјете неко од прелијепих језера пивског краја.