Мања слова Већа слова РСС
>

Милан Мартиновић, интервју за агенцију МИНА

Милан Мартиновић, интервју за агенцију МИНА
Датум објаве: 09.09.2016 18:40 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Од краја 2012. године до данас кроз Капитални буџет, који спроводи Дирекција јавних радова реализовано је преко 212 пројеката и утрошено 113,5 милиона еура, казао је Директор те институције Милан Мартиновић.

Он је у интервјуу Агенцији Мина рекао да је новац утрошен на пројекте из области спорта, простора за предшколско планирање, реконструкцију објеката културе, административно пословне објекте, на просторе намијењене здравству, социјалном старању, очувању животне средине, за реконструкцију градских саобраћајница и унапрјеђење туристичке понуде.

Мартиновић је истакао да је обезбјеђивање инфраструктуре на одређеном простору сложен процес који зависи од много фактора, посебно када се раде пројекти за локалитете који до сада нису били препознати као мјеста на којима ће се направити нова туристичка и насеља за живот. Крајем ове и наредних година биће завршено неколико таквих пројеката, а један од њих је ново скијалиште „Колашин 1600“.

„Посебан је изазов када, рецимо, од катуна стварате поростор који треба да постане туристички комплекс. Инфраструктура која је предвиђена у пројекту новог скијалишта „Колашин 1600“, омогућиће не само нове стазе, већ и све остале пропратне садржаје, од изградње хотела до смјештајних јединица за запослене и тд. На тај начин грађани имају шансу за посао, а укупна туристичка понуда расте и бенефити су оствариви на неколико нивоа“, истиче Мартиновић.

Да би се довели инвеститори, неопходно је да држава обезбиједи инфраструктуру, стога Мартиновић најављује појачану динамику радова за које је задужена Дирекција на чијем је челу од марта ове године. “Пројекти који су предвиђени да побољшају туристичку сезону у наредних пар године јесу ски Центар Дурмитор, ски центар Цмиљача, поменути Колашин 1600, ски центар Хајла Рожаје, Ски центар Жарски катун, воларизација Ђаловића пећине у Бијелом Пољу, уређење цетињске пећине за измјештање иконе Филермосе”.

Када је текућа година у питању, укупна средства обезбијеђена Капиталним буџетом, укључујући кредите и донације износе 52.776.800 еура, од чега је: 37.870.200 еура из општих извора, 15.000€ из кредитних извора и 14.891.600 еура донације.

„Динамика реализације пројеката у досадашњем периоду је на задовољавајућем нивоу, нарочито када се има у виду да грађевинска сезона почиње у мају, да се у највећем дијелу ради о новим пројектима за које је потребно претходно израдити пројектну документацију, прибавити потребне дозволе и сагласности, спровести јавна надметања за избор извођача радова и итд. Отежавајућа околност је и та што је план јавних набавки усвојен са значајним закашњењем”, казао је Мартиновић.

Он посебно истиче активности на изради пројектне документације везано за рјешавање трајног складиштења чврстог отпада у Црној Гори и изградњи канализационих мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода у више општина, претежно на сјеверу државе.

Пројекти на сјеверу су, како каже, посебно важни, јер је том региону неопходна брза али квалитетна ревитализација. Реконструкцијама улица и хотела, израдом водне, путне и канализационе инфраструктуре на Жабљаку, у Андријевици, Рожајама и Пљевљима, побољшава се квалитет живота становништва сјевера.

“Издвојио бих санацију постојећег одлагалишта отпада Васове воде у Беранама, изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и изградњу Рециклажног центра и претоварне станице на Жабљаку и затравњивање платоа јаловишта у Мојковцу, као и прву фаза хидротехничког тунела Мојдеж у Пљевљима”, наводи Мартиновић.

Дирекција јавних радова такође реализује пројекте изградње и реконструкције седам нових вртића у укупном износу од 10 милиона еура Развојне банке Савјета Европе. Овим новцем биће изграђено седам вртића, од чега су четири у Подгорици (на Старом Аеродрому, у Загоричу, у Блоку ВИ и Тузима) и по један вртић у Бару, Улцињу и Пљевљима, као и за реконструкција вртића на Жабљаку.

Исто тако из средстава Регионалног стамбеног програма реализована је изградња стамбеног објекта у Никшићу, у току је изградња стамбених објеката на Конику у Подгорици, дома старих у Пљевљима, а за стамбени објекат у Беранама у току је тендерски поступак.

Такође, реализовани су пројекти великог обима радова и високе инвестиционе вриједности, који се због недостатка средстава из домаћих извора финансирају кроз инструмент предприступне помоћи ИПА ИИИ „Регионални развој”.

„Овдје се ради о конкретним пројектима: изградња канализационе мреже, постројења за пречишћавање отпадних вода и уређење водоснабдијевања у Беранама, санација одлагалишта ¨Ћафе¨ у Бару и ¨Вртијељка¨ на Цетињу, набавка и монтажа новог електро-вучног постројења ¨Требешица¨, као и реконструкција дијела пруге Вирпазар – Сутоморе“, објашњава Мартиновић.

Дирекција јавних радова је у протеклом периоду текуће године, спровела преко 80 поступака јавних надметања, закључила преко 50 уговора и реализовала 10 пројеката.

Мартиновић наглашава да се сва реализација одвија уз доминантно учешће домаће грађевинске оперативе, пројектантских и консултантских фирми чиме се поспјешује запошљавање у сектору грађевинарства. Он такође наводи да током реализације Капиталног буџета постоји низ фактора који значајно успоравају динамику реализације, међу којима су жалбени поступци у току спровођења поступака јавних набавки, жалбе прије самог отварања понуда, као и жалбе након доношења одлука, што у великој мјери пролонгира закључивање Уговора и почетак радова.