Manja slova Veća slova RSS
>

Milan Martinović, intervju za agenciju MINA

Milan Martinović, intervju za agenciju MINA
Datum objave: 09.09.2016 18:40 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Od kraja 2012. godine do danas kroz Kapitalni budžet, koji sprovodi Direkcija javnih radova realizovano je preko 212 projekata i utrošeno 113,5 miliona eura, kazao je Direktor te institucije Milan Martinović.

On je u intervjuu Agenciji Mina rekao da je novac utrošen na projekte iz oblasti sporta, prostora za predškolsko planiranje, rekonstrukciju objekata kulture, administrativno poslovne objekte, na prostore namijenjene zdravstvu, socijalnom staranju, očuvanju životne sredine, za rekonstrukciju gradskih saobraćajnica i unaprjeđenje turističke ponude.

Martinović je istakao da je obezbjeđivanje infrastrukture na određenom prostoru složen proces koji zavisi od mnogo faktora, posebno kada se rade projekti za lokalitete koji do sada nisu bili prepoznati kao mjesta na kojima će se napraviti nova turistička i naselja za život. Krajem ove i narednih godina biće završeno nekoliko takvih projekata, a jedan od njih je novo skijalište „Kolašin 1600“.

„Poseban je izazov kada, recimo, od katuna stvarate porostor koji treba da postane turistički kompleks. Infrastruktura koja je predviđena u projektu novog skijališta „Kolašin 1600“, omogućiće ne samo nove staze, već i sve ostale propratne sadržaje, od izgradnje hotela do smještajnih jedinica za zaposlene i td. Na taj način građani imaju šansu za posao, a ukupna turistička ponuda raste i benefiti su ostvarivi na nekoliko nivoa“, ističe Martinović.

Da bi se doveli investitori, neophodno je da država obezbijedi infrastrukturu, stoga Martinović najavljuje pojačanu dinamiku radova za koje je zadužena Direkcija na čijem je čelu od marta ove godine. “Projekti koji su predviđeni da poboljšaju turističku sezonu u narednih par godine jesu ski Centar Durmitor, ski centar Cmiljača, pomenuti Kolašin 1600, ski centar Hajla Rožaje, Ski centar Žarski katun, volarizacija Đalovića pećine u Bijelom Polju, uređenje cetinjske pećine za izmještanje ikone Filermose”.

Kada je tekuća godina u pitanju, ukupna sredstva obezbijeđena Kapitalnim budžetom, uključujući kredite i donacije iznose 52.776.800 eura, od čega je: 37.870.200 eura iz opštih izvora, 15.000€ iz kreditnih izvora i 14.891.600 eura donacije.

„Dinamika realizacije projekata u dosadašnjem periodu je na zadovoljavajućem nivou, naročito kada se ima u vidu da građevinska sezona počinje u maju, da se u najvećem dijelu radi o novim projektima za koje je potrebno prethodno izraditi projektnu dokumentaciju, pribaviti potrebne dozvole i saglasnosti, sprovesti javna nadmetanja za izbor izvođača radova i itd. Otežavajuća okolnost je i ta što je plan javnih nabavki usvojen sa značajnim zakašnjenjem”, kazao je Martinović.

On posebno ističe aktivnosti na izradi projektne dokumentacije vezano za rješavanje trajnog skladištenja čvrstog otpada u Crnoj Gori i izgradnji kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u više opština, pretežno na sjeveru države.

Projekti na sjeveru su, kako kaže, posebno važni, jer je tom regionu neophodna brza ali kvalitetna revitalizacija. Rekonstrukcijama ulica i hotela, izradom vodne, putne i kanalizacione infrastrukture na Žabljaku, u Andrijevici, Rožajama i Pljevljima, poboljšava se kvalitet života stanovništva sjevera.

“Izdvojio bih sanaciju postojećeg odlagališta otpada Vasove vode u Beranama, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju Reciklažnog centra i pretovarne stanice na Žabljaku i zatravnjivanje platoa jalovišta u Mojkovcu, kao i prvu faza hidrotehničkog tunela Mojdež u Pljevljima”, navodi Martinović.

Direkcija javnih radova takođe realizuje projekte izgradnje i rekonstrukcije sedam novih vrtića u ukupnom iznosu od 10 miliona eura Razvojne banke Savjeta Evrope. Ovim novcem biće izgrađeno sedam vrtića, od čega su četiri u Podgorici (na Starom Aerodromu, u Zagoriču, u Bloku VI i Tuzima) i po jedan vrtić u Baru, Ulcinju i Pljevljima, kao i za rekonstrukcija vrtića na Žabljaku.

Isto tako iz sredstava Regionalnog stambenog programa realizovana je izgradnja stambenog objekta u Nikšiću, u toku je izgradnja stambenih objekata na Koniku u Podgorici, doma starih u Pljevljima, a za stambeni objekat u Beranama u toku je tenderski postupak.

Takođe, realizovani su projekti velikog obima radova i visoke investicione vrijednosti, koji se zbog nedostatka sredstava iz domaćih izvora finansiraju kroz instrument predpristupne pomoći IPA III „Regionalni razvoj”.

„Ovdje se radi o konkretnim projektima: izgradnja kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i uređenje vodosnabdijevanja u Beranama, sanacija odlagališta ¨Ćafe¨ u Baru i ¨Vrtijeljka¨ na Cetinju, nabavka i montaža novog elektro-vučnog postrojenja ¨Trebešica¨, kao i rekonstrukcija dijela pruge Virpazar – Sutomore“, objašnjava Martinović.

Direkcija javnih radova je u proteklom periodu tekuće godine, sprovela preko 80 postupaka javnih nadmetanja, zaključila preko 50 ugovora i realizovala 10 projekata.

Martinović naglašava da se sva realizacija odvija uz dominantno učešće domaće građevinske operative, projektantskih i konsultantskih firmi čime se pospješuje zapošljavanje u sektoru građevinarstva. On takođe navodi da tokom realizacije Kapitalnog budžeta postoji niz faktora koji značajno usporavaju dinamiku realizacije, među kojima su žalbeni postupci u toku sprovođenja postupaka javnih nabavki, žalbe prije samog otvaranja ponuda, kao i žalbe nakon donošenja odluka, što u velikoj mjeri prolongira zaključivanje Ugovora i početak radova.