Мања слова Већа слова РСС
>

Туристички билтен, септембар 2016.

Туристички билтен, септембар 2016.
Датум објаве: 16.09.2016 15:21 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Драги читаоци,

Пред вама је септембарско издање Билтена Министарства одрживог развоја и туризма у коме смо се потрудили да вам представимо актуелности које су обиљежиле крај љета, поједине пројекте којима се бави ова институција као и приче из разних крајева Црне Горе.

Ово издање Билтена посвећено је одрживом развоју. Пројекат Мамула, којим почињемо Билтен, представља посебан помак у очувању културно-историјске баштине. Министарство одрживог развоја и туризма је веома посвећено овом и наредним пројектима очувања културне баштине. Наш циљ проистиче из чињенице да држава нема довољно средстава да сама сачува своје културно-историјско насљеђе, стога су посебно важни инвеститори који ће валоризовати ове локалитете на начин да се сачува њихов дух и особеност.

Када је ријеч о ревалоризацији културних добара кроз туристичку понуду, осим активности са разним међународним организацијама на овом пољу, посебно важно је истаћи и да је Министарство одрживог развоја и туризма потписало уговор о савјетодавним услугама са компанијом „Парадорес де Турисмо“ чији је основни циљ проналажење модела за туристичку валоризацију културно важних локалитета Црне Горе. У сарадњи са Управом за заштиту културних добара, одабрана су четири објекта у нашој земљи, препозната као културна добра са великим потенцијалом и то: утврђење Жабљак Црнојевића, Стари град Бар, тврђава Горажда и тврђава Шпањола, за које је урађена анализа могућности валоризације и ревитализације по методологији ове компаније.

О некима смо већ писали у ранијим издањима Билтена, а сљедећи бројеви ће свакако садржати опширније приче о овом културно-историјском благу као и о плановима за њихово очување.

Одрживи развој је привлачна тема, али нимало једноставна за реализовати. Суочавање с посљедицама неодрживих развојних тенденција насталих усљед наслијеђеног структурног дисбаланса социјалистичке економије из периода прије 90-их, оштрог пада укупних друштвено-економских вриједности током деведесетих година, тежње да се у транзиционом период спровођења економских реформи током 2000-их обезбиједи убрзани економски раст, континуирани убрзани просперитет и надомјесте пропуштене прилике, захтијева одлучне и ефикасне акције. Те акције усмјерене су на тражење пута ка одрживој будућности и напуштању неодрживих вриједности, норми и развојних образаца.

У овом броју Билтена су управо приче о онима који у свом микросвијету практикују одрживи развој (текст о пермакултури) као и о цијелим привредним системима који се труде да послују одрживо, профитабилно уз што веће поштовање еколошких стандарда.

Данас је заједници потребан освијешћен појединац, који у први план неће поставити само зараду од одређеног посла, већ грађанин који ће из друшвених околности и природних добара које су нам дате, узети довољно за себе истовремено мислећи на оно што треба да остане и будућим генерацијама. 

Билтен у ПДФ формату можете преузети ОВДЈЕ.

Верзију Билтена на енглеском језику можете преузети ОВДЈЕ.

Редакцијски тим

Марина Микетић Николић
Милица Лекић
Ивана Радоман
Марко Мировић