Мања слова Већа слова РСС
>

Часопис „Туризам и простор“, новембар 2016.

Часопис „Туризам и простор“, новембар 2016.
Датум објаве: 07.11.2016 12:16 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Драги читаоци,

„Туризам и простор“ је нови назив нашег некадашњег „Туристичког билтена“. Одлучили смо се за промјену назива зато што се ово Министарство, иако значајним капацитетима везано за туризам, бави и темама које су везане за простор око нас, његово прилагођавање човјеку и настојање да га очувамо. У питању су дакле области које на директан начин утичу на животе свих црногорских грађана, те као такве заслужују и да буду директно, детаљно и објективно, обрађене и у овој публикацији.

У новембраском броју можете прочитати шта доноси нови Закон о регуларизацији неформалних објеката, каква је процедура коју ће морати да прође сваки грађанин који буде дио овог пројекта и колики су бенефити ове иницијативе коју покреће Министарство одрживог развоја и туризма.

Централна тема броја је пословни, тзв. МИЦЕ туризам. Фокус је овог пута био на Подгорици, у којој је у посљедњих пар мјесеци отворено неколико хотела високе категорије, а за шта се очекује да ће имати значајан утицај на креирање добре туристичке понуде централног дијела. Кроз разговор са доказаним професионалцима из ове области покушали смо да откријемо шта би Главни град, туристички представници али и грађани требало да ураде како би сезона трајала 12 мјесеци, а Подгорица заиста постала центар ове врсте туризма.

Но, ни једна туристичка понуда не може бити потпуна ако немате могућност да брзо и лако дођете до дестинације. Стога је, у данашњем времену, авиодоступност за развој туризма исто што и интернет за проток информација. Наше приватне,
а посебно пословне сфере живота, све више одређује фактор времена, кога има све мање. Долазак нискобуџетних компанија имао велики удио у расту броја туриста посљедњих година, а све више је и оних који долазе из западноевропских земаља. На страницама које су пред вама, можете прочитати како авиодоступност утиче на позиционираност
Црне Горе као туристичке дестинације, али и о бенефитима за грађане, који однедавно имају прилику да из своје земље директно путују на различите дестинације по цијенама које су многоструко повољније од ранијих.

Представили смо такође и резултате пројекта „1000+“, којим је велики број грађана био у прилици да по повољним условима ријеши стамбено или једно од најважнијих животних питања. Доносимо вам и причу о тиватским Солилима, које осим ријетких, чаробних птица, све више посјећују туристи – љубитељи флоре и фауне.

Ту су и размишљања о значају дигиталног маркетинга у промоцији туризма; животни пут људи који специфичним занимањима – користећи природу и традицију, покушавају да направе озбиљне пословне приче, те још много „питких“ осврта на важне теме, које су од интересовања за све нас.

Путујте, будите добри домаћини и чувајте природу и простор!

Редакцијски тим.

Марина Микетић Николић
Милица Лекић
Ивана Радоман
Марко Мировић

Часопис „Туризам и простор“ у ПДФ формату можете преузети ОВДЈЕ.

Верзију часописа на енглеском језику можете преузети ОВДЈЕ.