Мања слова Већа слова РСС
>

Часопис „Туризам и простор“, децембар 2016.

Часопис „Туризам и простор“, децембар 2016.
Датум објаве: 21.12.2016 12:15 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Уважене читатељке и читаоци,

Дозволите ми да вас прије свега поздравим, пожелим угодне празнике и успјешну предстојећу годину.

Од обнове независности до данас, а усуђујем се да кажем и деценијама прије тога, генерације које су управљале нашом земљом имале су комплексне, велике и, зашто не рећи, историјске националне циљеве, било да је ријеч о унутрашњој или вањској политици. Ова Влада је, вјерујем, као ни једна до сада, добила шансу да се сконцентрише на унапређење животног стандарда.

Кључ сваког одрживог развоја је примјерена и ефикасна заштита животне средине. Циљ нам је да прије свега сачувамо природне љепоте које су без сумње највећа драгоцјеност Црне Горе и да их развијамо до оне мјере у којој то неће неприхватљиво утицати на еко системе у њима. Истовремено, на такав начин желимо да их ставимо у службу туризма и промоције Црне Горе као еколошке државе.

Животну средину, са посебним акцентом на Националне паркове и остале заштићене зоне, развијаћемо уз смјернице и вођство највећих свјетских експерата из ове области, у чему ће активно партиципирати и сви заинтересовани локални субјекти и шира јавност.

Туризам је најзначајнија привредна грана ове државе, тако да ћемо, као и у области животне средине, усмјерити све снаге на развој и раст одрживог туризма. Док ће наму животној средини превасходни циљ бити чување природе и простора за будућа покољења, у туризму је то раст остварен кроз понуду препознатљиву за наше просторе.

Сви мјерени овогодишњи индекси, када је о туризму ријеч, бољи су од прошлогодишњих. Али не смијемо дозволити да се зауставимо задовољни постигнутим. Чињеница да смо бољи него што смо били не значи да смо довољно добри, а посебно не значи да смо бољи од других са којима се на тржишту надмећемо.

Дакле, у сваком сегменту свог дјеловања ослањаћемо се како на сопствене тако и на ресурсе ван наше земље, односно на оне који најбоље знају, умију и могу. Мотивисаност и професионализам требало би да буду кључне особине службеника који желе да свој рад уткају уодрживу визију рада овог Министарства.

Вјерујем да заједничком преданошћу послу који нам јеповјерен можемо природу и простор сачувати и развијати на начин који ће бити једнако удобан и грађанима и непроцјењљиво вриједним еко системима наше земље - земље коју смо од предака наслиједили и коју смо обавезни оставити будућим генерацијама као заоставштину на коју ће бити поносни.

Министар одрживог развоја и туризма
Павле Радуловић

ПДФ верзију часописа „Туризам и простор“ можете преузети 
ОВДЈЕ.
ПДФ верзију часописа на енглеском језику можете преузети
ОВДЈЕ.