Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Наставак регионалне сарадње са Србијом у циљу привлачења већег броја туриста

Саопштење: Наставак регионалне сарадње са Србијом у циљу привлачења већег броја туриста
Датум објаве: 24.02.2017 15:17 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Током другог дана 39. Међународног сајма туризма ИФТ 2017 у Београду, одржан је ИИ Туристички форум удружења за туризам привредних комора Црне Горе и Републике Србије на тему „Унапређење регионалне сарадње у области туризма", у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Србији, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Туристичком организацијом Србије, Министарством одрживог развоја и туризма и Националном туристичком организацијом Црне Горе. Форум представља наставак билатералне сарадње у области активног и здравственог туризма Србије и Црне Горе и креирања заједничког туристичког призвода двије земље који су овом приликом и представљени.

Форум су отворили помоћница министра Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије Рената Пинџо, помоћник министра Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе Марко Петричевић, а учеснике су поздравиле и директорица Националне туристичке организације Црне Горе Жељка Радак – Кукавичић и директорица Туристичке организације Србије Марија Лабовић. На форуму је представљено седам туристичких производа који су креирани у претходних годину дана. У креирање програма укључене су по двије туристичке агенције из Црне Горе и Србије. Наведени програми биће представљени потенцијалним туристима на предстојећим сајмовима туризма, првенствено на сајмовима у Берлину и Пекингу. Директорица НТО ЦГ Жељка Радак Кукавичић позвала је све туристичке привреднике регије да искористе средства Европске уније и припреме пројекте који имају за циљ унапређење туристичког производа региона. У оквиру панел дискусије активно учешће узело је преко тридесетак представника туристичких агенција из земаља региона које су заинтересоване за интензивније учешће и креирање програма прекограничне сарадње.

Поред тога, данас је на штанду Туристичке организације Србије потписан и Уговор о пословној сарадњи између ЈП «Скијалишта Србије» и скијалишта «Савин кук», «Колашин 1450» и «Вучје». Наведеним споразумом омогућено је да туристи који посједују сезонски ски пас за неко од скијалишта у Србији или Црној Гори могу да користе бесплатан тродневни ски пас на неком од скијалишта у сусједној земљи. Уговор се односи како на текућу зимску сезону, тако и на сезону 2017/2018. На овај начин се подстиче размјена туриста и изузетно је значајно што се на тај начин омогућава остваривање додатних бенефита, који се огледају у повећању туристичког промета током зимске сезоне.

Такође, данас је на штанду Црне Горе одржан и Хаппy хоур, коме су присуствовале многе личности из јавног живота Републике Србије као и бројни привредни партнери. У наредна два дана на штанду Црне Горе биће организовани гастро дани Херцег Новог и Тивта, наступ Драгољуба Ђуричића и Балканске лавине, као и извлачење добитника наградне игре УНДПа у оквиру пројеката „Развој нискокарбонског туризма“. Наступ Црне Горе која је ове године земља партнер Међународног сајма туризма у Београду испратио је велики број медија са овог тржишта.

На штанду Националне туристичке организације Црне Горе своју понуду представиле су локалне туристичке организације Улциња, Бара, Будве, Тивта, Котора, Херцег Новог, Цетиња, Подгорице, Жабљака, Пљеваља, Берана, Рожаја, Бијелог Поља, Мојковца, Никшића; као и представници привреде: Монтенегро Старс Хотел Гроуп, Qуеен оф Монтенегро, Маестрал, Хилтон, УНДП-а итд. Своју понуду на посебним штандовима представљају ТО Будва, ХГ Будванска ривијера, Јавно предузеће Морско добро и Дисцовер Монтенегро.

Видео материјал доступан је на сајту www.глобалсофт.ме  усер наме нто21, пасwорд нто21

Национална туристичка организација Црне Горе