Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Nastavak regionalne saradnje sa Srbijom u cilju privlačenja većeg broja turista

Saopštenje: Nastavak regionalne saradnje sa Srbijom u cilju privlačenja većeg broja turista
Datum objave: 24.02.2017 15:17 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Tokom drugog dana 39. Međunarodnog sajma turizma IFT 2017 u Beogradu, održan je II Turistički forum udruženja za turizam privrednih komora Crne Gore i Republike Srbije na temu „Unapređenje regionalne saradnje u oblasti turizma", u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Srbiji, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Turističkom organizacijom Srbije, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore. Forum predstavlja nastavak bilateralne saradnje u oblasti aktivnog i zdravstvenog turizma Srbije i Crne Gore i kreiranja zajedničkog turističkog prizvoda dvije zemlje koji su ovom prilikom i predstavljeni.

Forum su otvorili pomoćnica ministra Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Renata Pindžo, pomoćnik ministra Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Marko Petričević, a učesnike su pozdravile i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak – Kukavičić i direktorica Turističke organizacije Srbije Marija Labović. Na forumu je predstavljeno sedam turističkih proizvoda koji su kreirani u prethodnih godinu dana. U kreiranje programa uključene su po dvije turističke agencije iz Crne Gore i Srbije. Navedeni programi biće predstavljeni potencijalnim turistima na predstojećim sajmovima turizma, prvenstveno na sajmovima u Berlinu i Pekingu. Direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić pozvala je sve turističke privrednike regije da iskoriste sredstva Evropske unije i pripreme projekte koji imaju za cilj unapređenje turističkog proizvoda regiona. U okviru panel diskusije aktivno učešće uzelo je preko tridesetak predstavnika turističkih agencija iz zemalja regiona koje su zainteresovane za intenzivnije učešće i kreiranje programa prekogranične saradnje.

Pored toga, danas je na štandu Turističke organizacije Srbije potpisan i Ugovor o poslovnoj saradnji između JP «Skijališta Srbije» i skijališta «Savin kuk», «Kolašin 1450» i «Vučje». Navedenim sporazumom omogućeno je da turisti koji posjeduju sezonski ski pas za neko od skijališta u Srbiji ili Crnoj Gori mogu da koriste besplatan trodnevni ski pas na nekom od skijališta u susjednoj zemlji. Ugovor se odnosi kako na tekuću zimsku sezonu, tako i na sezonu 2017/2018. Na ovaj način se podstiče razmjena turista i izuzetno je značajno što se na taj način omogućava ostvarivanje dodatnih benefita, koji se ogledaju u povećanju turističkog prometa tokom zimske sezone.

Takođe, danas je na štandu Crne Gore održan i Happy hour, kome su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života Republike Srbije kao i brojni privredni partneri. U naredna dva dana na štandu Crne Gore biće organizovani gastro dani Herceg Novog i Tivta, nastup Dragoljuba Đuričića i Balkanske lavine, kao i izvlačenje dobitnika nagradne igre UNDPa u okviru projekata „Razvoj niskokarbonskog turizma“. Nastup Crne Gore koja je ove godine zemlja partner Međunarodnog sajma turizma u Beogradu ispratio je veliki broj medija sa ovog tržišta.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu predstavile su lokalne turističke organizacije Ulcinja, Bara, Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Cetinja, Podgorice, Žabljaka, Pljevalja, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, Mojkovca, Nikšića; kao i predstavnici privrede: Montenegro Stars Hotel Group, Queen of Montenegro, Maestral, Hilton, UNDP-a itd. Svoju ponudu na posebnim štandovima predstavljaju TO Budva, HG Budvanska rivijera, Javno preduzeće Morsko dobro i Discover Montenegro.

Video materijal dostupan je na sajtu www.globalsoft.me  user name nto21, pasword nto21

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore