Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Bespravna gradnja je krivično djelo

Saopštenje: Bespravna gradnja je krivično djelo
Datum objave: 23.06.2017 11:53 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


S obzirom na navode medija o povećanom stepenu nelegalne gradnje tokom prethodnog perioda Ministarstvo održivog razvoja i turizma daje sljedeće saopštenje:

Ovim putem želimo da informišemo javnost da predstojeći postupak legalizacije dozvoljava legalizaciju jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen planskim dokumentom.

Takođe, ističemo da sprovođenje postupka legalizacije ne abolira vlasnike tih objekata od krivične odgovornosti za djela građenja bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli, ukoliko se ista utvrdi u sudskom postupku. Podsjećamo na to da je upravo Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2008. godine iniciralo zakonsko prepoznavanje građenja bez građevinske dozvole kao krivičnog djela.

Shodno Krivičnom zakoniku, za sve one koji grade bez građevinske dozvole i time trajnije mijenjaju i uništavaju prostor, predviđene su kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina. Pored toga, lica koja protivno propisima o izgradnji objekata, planiranju i uređenju prostora priključe ili dozvole da se na tehničku infrastrukturu (elektroenergetsku, vodovodnu, kanalizacionu i putnu) priključi gradilište, objekat u izgradnji ili građevinski objekat za koji nije izdata građevinska dozvola, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Kada je riječ o Glavnom gradu Podgorica, podsjećamo da je 2014. godine izrađen kosi orto-foto snimak, ali i da je u periodu 2010-2011. godine takođe izrađen orto-oto snimak teritorije Crne Gore. Na osnovu ovih evidencija vrlo je lako dokazati da li je učinjeno krivično djelo bespravne gradnje, odnosno da li je objekat postojao u prostoru u određenom trenutku.

Takođe, što se tiče procedure legalizacije, shodno usvojenim rješenjima koja će se primjenjivati, u slučaju nepodnošenja zahtjeva za legalizaciju utvrđena je obaveza plaćanja naknade za korišćenje prostora, čiju visinu i kriterijume propisuju jedinice lokalne samouprave uz saglasnost Ministarstva. Osim toga, predviđene su prekršajne sankcije i naravno mogućnost utvrđivanja uvećanih poreskih stopa za bespravne objekte shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti, čije je utvrđivanje u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.