Manja slova Veća slova RSS
>

Održan neformalni sastanak ministara za životnu sredinu u Talinu, Estonija

Održan neformalni sastanak ministara za životnu sredinu u Talinu, Estonija
Datum objave: 17.07.2017 08:04 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Neformalni sastanak ministara za životnu sredinu održan je u Talinu, u Estoniji, 13. i 14. jula. Crnogorsku delegaciju činili su državni sekretar Saša Radulović i generalna diretorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Neformalni sastanak ministara za životnu sredinu održan je na početku šestomjesečnog predsjedavanja Estonije Evropskom unijom, koje traje od 01. jula do 31. decembra 2017. Neformalnim sastankom predsjedavao je ministar za životnu sredinu Estonije, Siim Kiisler, a uvodna izlaganja prvog, odnosno drugog dana, imali su evropski komesar za životnu sredinu, pomorsku politiku i ribarstvo, Karmenu Vela i evropski komesar za energetiku i klimatsku akciju, Miguel Arias Cañete.

Prvi dan neformalnog sastanka bavio se temom eko inovacija, što će biti i jedan od prioriteta Estonije tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU. Promocija eko inovacija znači kanalisanje finansija ka održivim rješenjima u poredjenju sa tzv. „business-as-usual“ modelima. Zaključeno je da su potrebna dodatna finansijska sredstva, iz javnih i privatnih izvora, ili njihova kombinacija, kako bi se došlo do inovativnih rješenja. Iskustva i mišljenja su razmijenjena na tri sesije koje su se bavile pitanjima transparentnosti proizvoda, pametnih gradova i finansiranja.

Tokom estonskog predsjedavanja EU nastaviće se rad na navedenim pitanjima s ciljem usvajanja zaključaka o eko-inovacijama na Savjetu o životnoj sredini koji će biti održan u decembru 2017.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaDrugog dana neformalnog ministarskog sastanka tema su bile klimatske promjene u kontekstu očekivanja, mogućnosti i potencijalnih izazova koji se tiču vizije transformacije i ciljeva koji se žele postići Pariskim sporazumom. Implementacija Pariskog sporazuma je od izuzetne važnosti za Crnu Goru i Predlog Zakona o potvrdjivanju Pariskog sporazuma trebalo bi da bude usvojen od strane Vlade do kraja jula tekuće godine. Podsjećamo da se Crna Gora na Samitu u Parizu, održanom u decembru 2015, obavezala na smanjenje emsije gasova sa efektom staklene bašte za 30% do 2030. godine u poredjenju sa 1990. kao baznom godinom.

Na marginama sastanka crnogorska delegacija susrela se sa Sokratisom Famelosom, zamjenikom ministra životne sredine Grčke, kao i sa Nicosom Koyialisom koji su u prijateljskom i otvorenom razgovoru izrazili spremnost da posjete Crnu Goru i sa svojim ekspertima pruže punu podršku na projektima veznim za životnu sredinu, turizam i poljoprivredu .

Takođe, državni sekretar Saša Radulović imao je susret sa Markku Markkula, predsjednikom Odbora regiona EU koji je, takodje, izrazio želju da posjeti Crnu Goru , te izrazio spremnost da Crnoj Gori pomogne pri procesu otvaranja poglavlja 27 kao i kroz realizaciju projekata vezanih za upravljanje otpadom i životnu sredinu pomoću postojećih programa EU kao i uz pomoć novih planiranih instrumenata.