Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Црна Гора домаћин шестог засиједања Архуске конвенције

Саопштење: Црна Гора домаћин шестог засиједања Архуске конвенције
Датум објаве: 08.09.2017 16:22 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Поводом предстојећег одржавања Шестог засиједања Конвенције о приступу информацијама, учешћу јавности у доношењу одлука и приступу правосуђу у питањима везаним за животну средину (Архуска конвенција) и ПРТР Протокола у Будви у периоду од 11. до 15. септембра данас је у Министарству одрживог развоја и туризма одржана прес конференција током које је најављен овај догађај.

Наведени међународни догађај организује систем Уједињених нација, конкретно Економска комисија Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ) и Влада Црне Горе, односно Министарство одрживог развоја и туризма уз подршку Мисије ОЕБС-а и канцеларије УНДП-а.

„У питању је изузетно важан међународни догађај који ће окупити више од 400 учесника, представника око 56 земаља потписница Архуске конвенције, бројних међународних организација, представника цивилног друштва, експерата, а најављено је и учешће већег броја министара за заштиту животне средине, и потпредсједника влада, држава региона и шире“, навела је Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину те додала да ће учесници током предстојеће седмице у Будви разговарати о досадашњим резултатима и најизазовнијим елементима у оквиру примјене Архуске конвенције. Први дан скупа отвориће министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, док ће 14. септембра заједничко засиједање Архуске конвенције и ПРТР протокола на високом нивоу испред Црне Горе, као државе домаћина, отворити премијер Душко Марковић.

„Вјерујем да ћемо током предстојећег петодневног засиједања заједнички постићи консензус око доношења важних одлука за предстојећи период. Представља нам изузетну част што је Црна Гора одабрана да буде домаћин Шестог засиједања Архуске конвенције, будући да је конвенција током протеклих двадесетак година, откако се примјењује на глобалном плану, постала један од најутицајнијих међународно правних инструмената у области животне средине“, саопштила је Војиновић и подсјетила да је Црна Гора Архуску конвенцију ратификовала 2009. године. Она је истакла да је Архуска конвенција пружила широк корпус права појединаца из области животне средине, те подсјетила да су принципи ове конвенције уткани и у наш Устав, а тичу се права сваког грађанина да буде благовремено, тачно, прецизно и објективно информисан о стању животне средине и да у сваком тренутку има право да тражи информацију о томе какво је стање свих њених сегмената. Како је навела, Црна Гора је остварила знатан искорак на пољу информисања јавности о стању животне средине.

Војиновић је напоменула да би сам догађај требало да резултира усвајањем заједничке декларације, тзв. Будванске декларације која носи радни назив „Еколошка демократија за нашу одрживу будућност“.

Радица Зековић, ПР Центра за одрживи развој навела је да је бивши генерални секретар УН, Кофи Анан, описао Архуску конвенцију као „најамбициознији подухват“ у смислу демократизације на пољу животне средине, покренут под покровитељством УН. „Конвенција није само споразум везан за заштиту животне средине, она је такође и Конвенција о владиној одговорности и транспарентности у доношењу одлука. У преамбули Конвенције повезују се заштита животне средине са нормама о људским правима, а права везана за област животне средине подижу се на ниво осталих људских права“, навела је Зековић.

Како је казала Зековић, морамо интензивно разговарати о изазовима и интеракцијама између друштвених, еколошких и економских агенди које омогуц́авају прелазак на зелену економију у земљи. „Важно је да разумијемо главне развојне покретаче који препознају економске, социјалне и еколошке стубове одрживог развоја као кључне компоненте препоручених политика и рјешења. На овај начин створићемо предуслове за сарадњу приватног сектора са јавним сектором и цивилним друштвом, како би уклонили баријере и подстакли развој зелене економије“, изјавила је она и изразила наду да ц́е дискусије започете током предстојеће конференције бити конструктивне, те пожељела успјешан рад свим учесницима конференције.

Видео материјал доступан је на хттп://www.инфобиро.тв/индеx.пхп.