Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење за медије : Министар Радуловић у Будви званично отворио конференцију посвећену Архуској конвенцији

Саопштење за медије : Министар Радуловић у Будви званично отворио конференцију посвећену Архуској конвенцији
Датум објаве: 11.09.2017 13:12 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма


Будва, 11. септембар 2017. године – Данас је у Будви почела међународна конференција посвећена Архуској конвенцији, у организацији система УН-а, тј. Економске комисије за Европу (УНЕЦЕ) и Министарства одрживог развоја туризма, а уз подршку Мисије ОЕБС-а и УНДП-а.

Конференцији присуствује више од 400 учесника из држава потписница Архуске конвенције, делегати из преко 50 земаља чланица УНЕЦЕ-а, али и делегати које нијесу чланице УНЕЦЕ-а, бројне међународне организације, невладине организације, представници Архус центара, академици, стручњаци, као и многи други учесници. Током наредних пет дана трајања Конференције учесници ће размијенити искуства и знања у свим сегментима које овај међународно правни инструмент обухвата, са посебним нагласком на промовисање еколошке демократије кроз имплементацију циљева одрживог развоја.

Конференцију је отворио министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић који је указао на значај циљева ове конференције, те изразио задовољство чињеницом да је наша држава домаћин овог значајног и великог међународног догађаја. 

„Принципи Архуске конвенције постали су дио наше свакодневице у настојању да права на информисање, учешће у одлучивању и правна заштита представљају темељ за очување јавног интереса и достизање еколошких и економских стандарда развијених земаља. Архуска конвенција у Црној Гори достигла је висок степен имплементације у пракси и постигли смо да грађанима приближимо њихова права, али истовремено да подсјетимо на одговорност коју сви имамо како пред собом, тако и пред будућим генерацијама“, поручио је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић током данашњег отварања конференције посвећене Архуској конвенцији и ПРТР Протоколу у Будви.

Министар Радуловић је подсјетио на значај природних љепота које су несумњиво највећа драгоцјеност Црне Горе, те да је циљ да их прије свега сачувамо и развијамо до оне мјере у којој то неће неприхватљиво утицати на еко-системе. 

„Вођена опредјељењем о успостављању еколошке државе, Црна Гора је међу првим државама региона југоисточне Европе која је успоставила стратешки и институционални оквир за одрживи развој у складу са стандардима развијених земаља Европске уније“, казао је министар Радуловић, те додао да њен развој као еколошке државе захтијева посвећеност, истрајност, храбре одлуке и знатна финансијска улагања.
Директор Одјељења за животну средину УНЕЦЕ-а, Марко Кејнер захвалио се Црној Гори као земљи домаћину и граду Будви на њиховом домаћинству, те Влади Црне Горе на истрајним напорима да организује овако значајан догађај. 

„Током Шестог засиједања страна уговорница Архуске конвенције и трећег састанка страна уговорница ПРТР Протокола у Будви, учесници ће размотрити имплементацију Конвенције и ПРТР Протокола и сагласити се по питању одлука које ће пружити смјернице за имплементацију будућих приоритета.

Кејнер се захвалио странама уговорницама те другим државама, земљама партнерима, НВО сектору и грађанима из региона на континуираној подршци у дијелу промовисања еколошке демократије

„Упркос одређеним изазовима, Архуска конвенција и ПРТР Протокол су већ постигли видљиве резултате у погледу унапређења приступа информацијама, учешћу јавности у процесу доношења одлука и приступа правосуђу у питањима која се тичу животне средине у многим земљама нашег региона, што представља резултат снажне посвећености и уложених напора“.

Подсјетимо, Архуска конвенција је у Црнпј Гори поврђена и постала дио нашег правног система у новембру 2009. године.