Мања слова Већа слова РСС
>

Учешће свих друштвених актера неопходно за спровођење Архуске конвенције

Учешће свих друштвених актера неопходно за спровођење Архуске конвенције
Датум објаве: 12.09.2017 15:03 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Будва, 12. септембар 2017. године – Генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма, Ивана Војиновић отворила је данас Генерални сегмент Шестог засиједања страна уговорница Архуске конвенције у оквиру конференције која се одржава у Будви.

Овом приликом, Војиновић је поздравила учеснике засиједања те изразила задовољство због изузетне посјећености конференцији. Током свог излагања, она је истакла да је за спровођење Архуске конвенције најбитнија сарадња, односно заједничко учествовање у процесу и развијању идеја и њихова примјена.

„Питања заштите животне средине најбоље се могу рјешавати уз учешће свих грађана којих се она тичу. Архуска конвенција налаже надлежним институцијама да пружају информације и олакшавају учешће јавности у доношењу одлука и промовишу еколошко образовање и свијест а оне имају обавезу и да помажу удружењима, организацијама и групама које унапређују заштиту животне средине. Дакле, државе треба да олакшају и охрабре учешће јавности и омогуће приступ информацијама о животној средини“, поручила је Војиновић.

Такође, како је навела Војиновић, важан сегмент у дијелу информисања јавности када је ријеч о животној средини и подстицања њеног учешћа у процесу доношења одлука представљају и четири Архус центра која који се налазе у Подгорици, Беранама, Никшићу те Пљевљима. Она је, такође, нагласила да посебно мјесто и мисију у еколошком освјешћивању имају медији и невладине организације које утичу на креирање и спровођење политике животне средине.

„За обезбјеђење одрживог развоја једног друштва неопходан је цјеловит приступ управљању сложеним друштвеним процесима и пажљиво балансирање економских, социјалних и циљева везаних за очување животне средине и природних ресурса“, навела је Војиновић у обраћању учесницима конференције.

Овај догађај посвећен Архуској конвенцији трајаће до 15. септембра а његови учесници ће током овог периода разговарати о досадашњим резултатима и најизазовнијим елементима у оквиру примјене Архуске конвенције.