Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржана радионица о Закону о планирању простора и изградњи објеката

Саопштење: Одржана радионица о Закону о планирању простора и изградњи објеката
Датум објаве: 24.10.2017 08:32 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма данас је, у сарадњи са Заједницом општина Црне Горе, организовало радионицу поводом ступања на снагу Закона о планирању простора и изградњи објеката. Током радионице било је ријечи о имплементацији самог закона а представљена су и одређена законска рјешења. Радионици су присустовали представници Пријестонице Цетиње, Главног града Подгорице, општина Рожаје, Беране, Жабљак, Пљевља, Бијело Поље, Гусиње, Петњица, Андријевица, Плав, Шавник, Даниловград, Котор, Улцињ, Бар, као и представници Управе за инспекцијске послове.

Током презентације о легализацији бесправних објекта, генерални директор за развој становања у Министарству одрживог развоја и туризма Марко Чановић присутнима је представио законска рјешења поступка легализације, односно подношења захтјева, до доношења рјешења о легализацији. Говорећи о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта, он је навео да је надлежни орган јединице локалне самоуправе дужан да пропише висину износа накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта за бесправне објекте, по претходној сагласности Министарства. Такође, како је казао, јединица локалне самоуправе дужна је да пропише ближе услове, начин, поступак и критеријуме за обезбјеђивање алтернативног смјештаја, уз претходну сагласност Министарства, те да у случају уклањања бесправног објекта основног становања, у складу са овим законом, власнику бесправног објекта основног становања и члановима његовог породичног домаћинства обезбиједи алтернативни смјештај. Он је, такође, навео да су објављена два правилника о обрасцима захтјева и изјава у поступку легализације бесправних објеката.

Како је речено, потребно је да се донесе и План комуналног опремања грађевинског земљишта и то у року од три мјесеца од дана доношења Плана генералне регулације а до доношења овог документа, општине и даље доносе Програм уређења простора на основу досадашњег закона.

Током радионице је саопштено и да општине које су већ започеле израду планске документације имају рок од девет мјесеци за завршетак исте, у супротном Министарство преузима могућност израде или доношења планских докумената у том прелазном периоду, до доношења Плана генералне регулације.

На радионици је представљен и ажурирани Централни регистар планске документације, на којем се налазе сва важећа планска документа за територију цијеле Црне Горе, а који ће убудуће бити кориштен за издавање урбанистичко-техничких услова.