Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Отпочете активности на изради Плана стручног усавршавања државних службеника за област животне средине и климатских промјена у Црној Гори за период 2018-2020.

Саопштење: Отпочете активности на изради Плана стручног усавршавања државних службеника за област животне средине и климатских промјена у Црној Гори за период 2018-2020.
Датум објаве: 02.04.2018 10:14 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У Министарству одрживог развоја и туризма одржан је први састанак Радне групе за праћење реализације Плана реорганизације и јачања административних капацитета за секторе животне средине и климатских промјена у Црној Гори, са циљем представљања планираних активности на изради Плана стручног усавршавања државних службеника за област животне средине и климатских промјена у Црној Гори за период 2018-2020. (План).

Потреба израде Плана препозната је Преговарачком позицијом на прагу отварања Поглавља 27. – Животна средина и климатске промјене, док ће Министарство одрживог развоја и туризма, као кровна институција за Поглавље 27., координирати активности на изради Плана. Циљ Плана јесте препознавање слабих тачака и на основу истих дефинисање приоритетних тематских цјелина за које је неопходно даље усавршавање надлежних службеника, како на државном тако и локалном нивоу, укључујући инспекцију.

Средства за имплементацију Плана обезбијеђена су Годишњим акционим програмом ИПА 2016, којим је предвиђено усавршавање службеника кроз курсеве, обуке, студијске посјете и менторски рад.

Припрема и оспособљавање административних капацитета надлежних за Поглавље 27. намеће се као примарна обавеза коју би требало реализовати у што скоријем року, како би се надлежне институције припремиле за отварање поглавља, а касније и за пуноправно чланство у ЕУ.