Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржана експертска мисија из оквира ТАИЕX помоћи Црној Гори од стране Европске комисије

Саопштење: Одржана експертска мисија из оквира ТАИЕX помоћи Црној Гори од стране Европске комисије
Датум објаве: 27.09.2018 14:03 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У Министарству одрживог развоја и туризма одржана је експертска мисија из оквира ТАИЕX помоћи Црној Гори од стране Европске комисије у периоду 25 - 26. септембар ове године.

У оквиру експертске мисије, Министарство одрживог развоја и туризма – Директорат за грађевинарство организовао је и једнодневну радионицу на којој су учествовали представници Урбанистичко-грађевинске инспекције, Управе за инспекцијске послове - тржишне инспекције, Акредитационог тијела Црне Горе, Института за стандардизацију Црне Горе, Грађевинског факултета, Института за грађевинарство и представника акредитованих лабораторија за испитивање грађевинских производа: ММЛАБ, АБГ-тест, ЦПЛ – централне путне лабораторије, ЛПЦ – лабораторија путни центар.

Током радионице презентована су искуства Чешке Републике у имплементацији наведене регулативе и то: нотификација тијела за оцјену и провјеру постојаности својстава грађевинских производа, захтјеви за акредитацију, сачињавање изјаве о својствима, означавање производа , тржишни надзор и др.

Европска Комисија одобрила је Црној Гори ТАИЕX помоћ за имплементацију Регулативе бр.305/2011 Европског Парламента и Савјета о утврђивању хармонизованих услова за стављање грађевинских производа на тржиште и Закона о грађевинским производима, у циљу добијања ближих информација о процедури именовања тијела за обављање послова треће стране у процесу оцјене И провјере постојаности својстава грађевинских производа (тијела за сертификацију производа, тијела за сертификацију контроле фабричке производње, лабораторија за тестирање) у складу са Регулативом бр. 305/2011, односно Законом о грађевинским производима којим је дјелимично транспонована Регулатива 305/2011 као И процедурама за акредитацију наведених тијела.