Manja slova Veća slova RSS
>

Potencijal za saradnju Crne Gore i Albanije u oblasti turizma

Potencijal za saradnju Crne Gore i Albanije u oblasti turizma
Datum objave: 22.11.2018 09:44 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se danas sa novim ambasadorom Republike Albanije u Crnoj Gori, Nj. E. Ridi Kurtezijem.


U fokusu sastanka bili su odnosi Crne Gore i Albanije, kao i mogućnosti za produbljivanje ekonomske i prekogranične saradnje. Sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti turizma ključna i da države u regionu, uključujući Crnu Goru i Albaniju, treba da se zajednički promovišu na svjetskom tržištu, a ne da budu konkurenti. Ministar Radulović je naglasio da su Skadarsko jezero i Prokletije oblasti u kojima se turistički potencijal može maksimalno iskoristiti bliskom saradnjom dvije države. 

Ministar Radulović i ambasador Kurtezi pomenuli su i nedavna dešavanja u vezi sa eventualnom gradnjom malih hidroelektrana na albanskom dijelu Cijevne. Ministarstvo održivog razvoja i turizma poslalo je zvanično pismo albanskoj strani sa zahtjevom za dokumentacijom, u skladu sa ESPOO konvencijom. Takođe, ambasador Kurtezi je naglasio da će albanska strana ispoštovati ESPOO konvenciju i poslati traženu dokumentaciju. 

Sagovornici su istakli da očekuju nastavak dobrih odnosa i saradnje u svim oblastima od značaja za Crnu Goru i Albaniju.