Мања слова Већа слова РСС
>

Прилика за јачање сарадње Црне Горе и Европске агенције за животну средину

Прилика за јачање сарадње Црне Горе и Европске агенције за животну средину
Датум објаве: 15.01.2019 13:06 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Јачање сарадње између Црне Горе, односно Агенције за заштиту природе и животне средине и Европске агенције за животну средину (ЕЕА) било је главна тема данашњег састанка министра одрживог развоја и туризма Павла Радуловића и директора ЕЕА, др Ханса Бренингса. Унапређење система праћења, мјерења, извјештавања и обавјештавања грађана о стању животне средине, као и само побољшање животне средине, били су у фокусу састанка.

Министарство одрживог развоја и туризма

Министар Радуловић је изразио задовољство поводом посјете делегације Европске агенције за животну средину, истакавши да Црна Гора са овом институцијом сарађује већ десет година. Првенствено, сарадња се одвија преко Агенције за заштиту природе и животне средине, али она обујвата и националну мрежу од 23 контакт особе у надлежним институцијама које су задужене за посматрање и прикпљање информација за извјештаје који се шаљу Европској агенцији. Радуловић је нагласио и да Црна Гора већ трећи пут учествује у изради извјештаја о стању животне средине на европском нивоу, који се ради на сваких пет година.

„У овом тренутку, кључна је још ближа и тјешња сарадња са Европском агенцијом за животну средину у погледу затварања Поглавља 27, односно испуњавања обавеза у том процесу. Добили смо охрабрење да су спремни да нас подрже на овом путу и да цијене нашу отвореност и сарадњу“, истакао је Радуловић.

Министарство одрживог развоја и туризма

Директор Европске агенције за животну средину, др Ханс Бренингс, изјавио је да је задовољан разговорима о даљем јачању сарадње и унапређењу рада Агенције у Црној Гори и на Балкану. Овом приликом истакао је да добро и транспарентно извјештавање јавности о стању животне средине кључно за добру дебату у друштву које доноси законске оквире и норме у овој области.

„Чињеница да смо у првој званичној посјети Црној Гори је знак заједничке тежње ка ближој сарадњи црногорских институција и наше Агенције. Наша главна амбиција је јачање знања које морамо имати како би креирали стабилну политику и законе у области животне средине. Тачни индикатори, добро праћење и извјештавање су кључни у кретању ка друштву које је зеленије и мање утиче на климу“, истакао је Бренингс.

Никола Меденица, директор Агенције за заштиту природе и животне средине Црне Горе, нагласио је да посјету представника Европске агенције за животну средину доживљава као снажну иницијативу за наставак и јачање сарадње двије институције.

„Ово је за Црну Гору јак импулс, с обзиром на недавно отварање Поглавља 27 и обавезе које нас очекују“, изјавио је Меденица.