Manja slova Veća slova RSS
>

Prilika za jačanje saradnje Crne Gore i Evropske agencije za životnu sredinu

Prilika za jačanje saradnje Crne Gore i Evropske agencije za životnu sredinu
Datum objave: 15.01.2019 13:06 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Jačanje saradnje između Crne Gore, odnosno Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) bilo je glavna tema današnjeg sastanka ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i direktora EEA, dr Hansa Breningsa. Unapređenje sistema praćenja, mjerenja, izvještavanja i obavještavanja građana o stanju životne sredine, kao i samo poboljšanje životne sredine, bili su u fokusu sastanka.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar Radulović je izrazio zadovoljstvo povodom posjete delegacije Evropske agencije za životnu sredinu, istakavši da Crna Gora sa ovom institucijom sarađuje već deset godina. Prvenstveno, saradnja se odvija preko Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, ali ona obujvata i nacionalnu mrežu od 23 kontakt osobe u nadležnim institucijama koje su zadužene za posmatranje i prikpljanje informacija za izvještaje koji se šalju Evropskoj agenciji. Radulović je naglasio i da Crna Gora već treći put učestvuje u izradi izvještaja o stanju životne sredine na evropskom nivou, koji se radi na svakih pet godina.

„U ovom trenutku, ključna je još bliža i tješnja saradnja sa Evropskom agencijom za životnu sredinu u pogledu zatvaranja Poglavlja 27, odnosno ispunjavanja obaveza u tom procesu. Dobili smo ohrabrenje da su spremni da nas podrže na ovom putu i da cijene našu otvorenost i saradnju“, istakao je Radulović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Direktor Evropske agencije za životnu sredinu, dr Hans Brenings, izjavio je da je zadovoljan razgovorima o daljem jačanju saradnje i unapređenju rada Agencije u Crnoj Gori i na Balkanu. Ovom prilikom istakao je da dobro i transparentno izvještavanje javnosti o stanju životne sredine ključno za dobru debatu u društvu koje donosi zakonske okvire i norme u ovoj oblasti.

„Činjenica da smo u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori je znak zajedničke težnje ka bližoj saradnji crnogorskih institucija i naše Agencije. Naša glavna ambicija je jačanje znanja koje moramo imati kako bi kreirali stabilnu politiku i zakone u oblasti životne sredine. Tačni indikatori, dobro praćenje i izvještavanje su ključni u kretanju ka društvu koje je zelenije i manje utiče na klimu“, istakao je Brenings.

Nikola Medenica, direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore, naglasio je da posjetu predstavnika Evropske agencije za životnu sredinu doživljava kao snažnu inicijativu za nastavak i jačanje saradnje dvije institucije.

„Ovo je za Crnu Goru jak impuls, s obzirom na nedavno otvaranje Poglavlja 27 i obaveze koje nas očekuju“, izjavio je Medenica.