Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Министар Радуловић отвара конференцију посвећену мониторингу и заштити мора од загађења у оквиру спровођења Барселонске конвенције

Најава: Министар Радуловић отвара конференцију посвећену мониторингу и заштити мора од загађења у оквиру спровођења Барселонске конвенције
Датум објаве: 01.04.2019 16:43 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић отвориће сјутра у Подгорици конференцију посвећену мониторингу и заштити морске средине од загађења у оквиру спровођења Барселонске конвенције, у склопу које ће бити организован низ стручних састанака који ће трајати до 5. априла. Конференцију организује Медитерански акциони план Програма Уједињених нација за животну средину (УН Енвиронмент/МАП) у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма а њено отварање предвиђено је за сјутра, у 9.30 х у хотелу „Хилтон”.

Поред министра, конференцију ће отворити и замјеница координатора Медитеранског акционог плана Уједињених нација за животну средину Татјана Хема.

На састанцима о мониторингу и процјени стања загађења мора, у оквиру конференције, поред замјенице координатора и представника Медитеранског акционог плана УН-а за животну средину учествује преко 40 стручњака из земаља Медитерана, укључујући представнике МОРиТ-а и релевантних националних институција укључених у спровођење Барселонске конвенције (Агенције за заштиту природе и животне средине, Института за Биологију мора, Института за хидрометеорологију и сеизмологију, Управе поморске сигурности, Центра за екотоксиколошка испитивања), као и независни експерти.

Медитерански акциони план (МАП) успостављен је 1975. у оквиру УНЕП-а као први Програм регионалних мора. Данас УНЕП/МАП окупља 21 земљу Медитерана и Европску унију (ЕУ) које су ратификовале измијењену и допуњену Барселонску конвенцију из 1995. под називом Конвенција о заштити морске средине и приобалног подручја Средоземља. Барселонска конвенција има за циљ успостављање сарадње између држава у региону ради заштите Средоземног мора од загађења, као и пружање оквира за успостављање и оснаживање сарадње и усаглашавање стратегија управљања заједничким природним ресурсима с фокусом на заштиту животне средине, промоцију модела одрживог управљања, као и хармонизирање односа међу медитеранским земљама.