Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Ministar Radulović otvara konferenciju posvećenu monitoringu i zaštiti mora od zagađenja u okviru sprovođenja Barselonske konvencije

Najava: Ministar Radulović otvara konferenciju posvećenu monitoringu i zaštiti mora od zagađenja u okviru sprovođenja Barselonske konvencije
Datum objave: 01.04.2019 16:43 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović otvoriće sjutra u Podgorici konferenciju posvećenu monitoringu i zaštiti morske sredine od zagađenja u okviru sprovođenja Barselonske konvencije, u sklopu koje će biti organizovan niz stručnih sastanaka koji će trajati do 5. aprila. Konferenciju organizuje Mediteranski akcioni plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment/MAP) u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma a njeno otvaranje predviđeno je za sjutra, u 9.30 h u hotelu „Hilton”.

Pored ministra, konferenciju će otvoriti i zamjenica koordinatora Mediteranskog akcionog plana Ujedinjenih nacija za životnu sredinu Tatjana Hema.

Na sastancima o monitoringu i procjeni stanja zagađenja mora, u okviru konferencije, pored zamjenice koordinatora i predstavnika Mediteranskog akcionog plana UN-a za životnu sredinu učestvuje preko 40 stručnjaka iz zemalja Mediterana, uključujući predstavnike MORiT-a i relevantnih nacionalnih institucija uključenih u sprovođenje Barselonske konvencije (Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Instituta za Biologiju mora, Instituta za hidrometeorologiju i seizmologiju, Uprave pomorske sigurnosti, Centra za ekotoksikološka ispitivanja), kao i nezavisni eksperti.

Mediteranski akcioni plan (MAP) uspostavljen je 1975. u okviru UNEP-a kao prvi Program regionalnih mora. Danas UNEP/MAP okuplja 21 zemlju Mediterana i Evropsku uniju (EU) koje su ratifikovale izmijenjenu i dopunjenu Barselonsku konvenciju iz 1995. pod nazivom Konvencija o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja. Barselonska konvencija ima za cilj uspostavljanje saradnje između država u regionu radi zaštite Sredozemnog mora od zagađenja, kao i pružanje okvira za uspostavljanje i osnaživanje saradnje i usaglašavanje strategija upravljanja zajedničkim prirodnim resursima s fokusom na zaštitu životne sredine, promociju modela održivog upravljanja, kao i harmoniziranje odnosa među mediteranskim zemljama.