Мања слова Већа слова РСС
>

Регионална акција за климатске промјене на Западном Балкану

Регионална акција за климатске промјене на Западном Балкану
Датум објаве: 05.04.2019 15:03 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Делегација Министарства одрживог развоја и туризма учествује на министарској конференцији под називном „Регионална акција за климатске промјене на Западном Балкану“, која се одржава у Тирани 5. и 6. априла.

На конференцији се представља политика Црне Горе у области климатских промјена, која ће се усклађивати са политикама ЕУ у наредном периоду. Такође, законодавство ЕУ за спровођење ових политика биће транспоновано у правни систем Црне Горе током процеса придруживања. Већ је припремљен Предлог закона о заштити од негативних утицаја климатских промјена, који ц́е омогуц́ити стандардизацију и имплементацију неопходних мјера које ц́е довести до успостављања цјеловитог система неопходног за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Конференција је окупила представнике свих земаља Западног Балкана, као и представнике заинтересованих земаља донатора, развојних агенција, међународних организација и других релевантних актера. Што се тиче националних представника, подрегионални дијалог има за циљ да окупи представнике еколошких фондова и контактне тачке како би се и на тај начин пружила прилика за синергију у регионалним акцијама против климатских промјена.

Поменути догађај ће омогућити идентификовање приоритета и дати даље смјернице како истражити могуц́ности за заједничко дјеловање на климатске промјене и успоставити синергију између земаља у региону олакшавајуц́и усвајање Декларације о заједничкој климатској акцији на Западном Балкану, којим се између осталог потврђује и “Заједничка мапа пута за климатске акције на Западном Балкану’ .

Делегацију Министарства одрживог развоја и туризма чине директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове, Ешеф Хусић, и руководитељка у Дирекцији за климатске промјене Марина Спахић.