Manja slova Veća slova RSS
>

Regionalna akcija za klimatske promjene na Zapadnom Balkanu

Regionalna akcija za klimatske promjene na Zapadnom Balkanu
Datum objave: 05.04.2019 15:03 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma učestvuje na ministarskoj konferenciji pod nazivnom „Regionalna akcija za klimatske promjene na Zapadnom Balkanu“, koja se održava u Tirani 5. i 6. aprila.

Na konferenciji se predstavlja politika Crne Gore u oblasti klimatskih promjena, koja će se usklađivati sa politikama EU u narednom periodu. Takođe, zakonodavstvo EU za sprovođenje ovih politika biće transponovano u pravni sistem Crne Gore tokom procesa pridruživanja. Već je pripremljen Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, koji će omogućiti standardizaciju i implementaciju neophodnih mjera koje će dovesti do uspostavljanja cjelovitog sistema neophodnog za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Konferencija je okupila predstavnike svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i predstavnike zainteresovanih zemalja donatora, razvojnih agencija, međunarodnih organizacija i drugih relevantnih aktera. Što se tiče nacionalnih predstavnika, podregionalni dijalog ima za cilj da okupi predstavnike ekoloških fondova i kontaktne tačke kako bi se i na taj način pružila prilika za sinergiju u regionalnim akcijama protiv klimatskih promjena.

Pomenuti događaj će omogućiti identifikovanje prioriteta i dati dalje smjernice kako istražiti mogućnosti za zajedničko djelovanje na klimatske promjene i uspostaviti sinergiju između zemalja u regionu olakšavajući usvajanje Deklaracije o zajedničkoj klimatskoj akciji na Zapadnom Balkanu, kojim se između ostalog potvrđuje i “Zajednička mapa puta za klimatske akcije na Zapadnom Balkanu’ .

Delegaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma čine direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove, Ešef Husić, i rukovoditeljka u Direkciji za klimatske promjene Marina Spahić.