Мања слова Већа слова РСС
>

Припрема за сарадњу Црне Горе са Зеленим климатским фондом

Припрема за сарадњу Црне Горе са Зеленим климатским фондом
Датум објаве: 23.04.2019 14:33 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Друга радионица пројекта „План приправности за сарадњу са Зеленим климатским фондом и израда Националног програма приоритетних активности“ одржана је у понедељак, 23. априла у Подгорици. Овај пројекат се спроводи у сарадњи Министарства одрживог развоја и туризма и Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП), а уз подршку Зеленог климатског фонда.

Саша Радуловић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма на отварању радионице истакао је се Црна Гора обавезала на амбициозне циљеве када су у питању климатске промјене и поред малог удјела у глобалним емисијама. Наиме, планирано је смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште од најмање 30% у периоду до 2030. у односу на ниво из базне 1990. године. Како је навео Радуловић, према овом опредјељењу, радиће се на надограадњи постојећег институционално-законодавног у овој области, укључујући успостављање националног система за мониторинг, извјештавање и верификацију, израду Стратегије нискокарбонског развоја и Националног плана адаптације на климатске промјене.

Радуловић је нагласио да рачуна на подршку Зеленог климатског фонда (ЗКФ), с обзиром на то да Фонд може обезбиједити значајна средства за постизање приоритетних циљева у области климатских промјена и оџивог развоја.

Ешеф Хусић, директор Директората за климатске промјене навео је да ће се овим пројекторм омогућити јачање капацитета институција Црне Горе за сарадњу са ЗКФ-ом, те дефинисати приоритети за финансирање од стране Фонда у наредном периоду. Хусић је нагласио да је циљ да се кроз сарадњу са релевантним институцијама успоставе структура и механизми сарадње са Зеленим климатским фондом и идентификују сектори и области ублажавања и прилагођавања на климатске промјене.

На радионици су презентовани досадашњи резултати у области климатских промјена, а заинтересоване стране упознате су са даљим корацима у успостављању свеобухватне сарадњуе са Зеленим климатским фондом. Ово укључује и израду Националног програма приоритетних активности и припадајуће Методологије за оцјену и приоритизацију пројеката и програма.

Зелени климатски фонд основан је 2012. године под окриљем Оквирне конвенције УН о климатским промјенама са мандатом обезбјеђења подршке земљака чланицама у њиховој транзицији ка достизању нискокарбонског развоја и прилагођавању на негативне посљедице промјене климе. ЗКФ финансира пројекте митигације и адаптације на климатске промјене, односно пројекте који воде до смањења емисија ГХГ гасова и успостављања отпорности на климатске промјене.