Мања слова Већа слова РСС
>

Први потенцијални пројекат за економско држављанство на сјеверу Црне Горе

Први потенцијални пројекат за економско држављанство на сјеверу Црне Горе
Датум објаве: 14.05.2019 13:18 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарству одрживог развоја и туризма већ је пријављен један пројекат за економско држављанство, а посебно ме радује што је пројекат на сјеверу Црне Горе, у Колашину, навео је Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма на десетом фестивалу инвестиција ФРЕИ 2019 који се одржава у Будви.


Давидовић је истакао да је јавни позив за пројекте за стицање економског држављанства у области туризма расписан у фебруару ове године и да је отворен до краја 2021. „Од инвеститора се очекује испуњавање строгих критеријума, првенствено величине инвестиције, броја радних мјеста и финансијске могућности инвеститора да реализује пројекат. Бизнис план за овакве пројекте захтијева озбиљне и опсежне примпреме, па не журимо са апликацијама“, нагласио је Давидовић. Он је навео да реализација оваквих пројеката не значи само нове инвестиције, већ нова знања, идеје, нове партнере инвеститора, а можда и нове понуде у туризму. 

Пројекти у области туризма могу бити хотели са најмање 5 звјездица, 60 смјештајних јединица и најмање 80 новозапослених у приморском региону и Подгорици. На сјеверу, потребно је да хотел има најмање 4 звјездице, 35 смјештајних јединица и 25 новозапослених. Минимална вриједност пројекта на приморју и у Подгорици је 15 милиона еура а на сјеверу 5 милиона еура. 

Дејан Медојевић, секретар Секретаријата за развојне пројекте, институције која спроводи програм економског држављанства истакао је да очекује да ће овај програм убрзати економски и регионални развој и привући нове стране инвестиције. Такође, кроз нове туристичке, пољопривредне и прерађивачке капацитете, отвориће се нова радна мјеста, а то ће утицати и на повећање животног стандарда у земљи. Реализацијом оваквих пројеката, Црна Гора ће уједно и испуњавати захтјевне економске критеријуме из наше европске агенде. 

Медојевић је нагласио да постоје два критеријума за апликанте. Уколико улажу у пројекте на приморју или у Подгорици, минимално улагање је 450.000 еура, док је на сјеверу минимално улагање 250.000 еура. Поред улагања у пројекат, апликанти су дужни да уплате 100.000 еура донације на рачун државе, што ће се намјенски користити за развој мање развијених подручја. Медојевић је истакао да се ускоро очекују први апликанти, када агенти за посредовање и провјеру међународних способности добију лиценце. 

Миланка Баковић, директорица Директората за грађанска стања и личне исправе у Министарству унутрашњих послова, навела је да се додјела држављанства увијек огледа у интересима Црне Горе и то научним, културним и спортским интересима. Ипак, то није било довољно када је у питању привредни и економски интерес, па су утврђени критеријуми за економско држављанство. 

Баковић је нагласила да је дискреционо право министра унутрашњих послова за сагласност за покретање управног поступка за стицање црногорског држављанства пријемом, да се морају испунити сви услови и прибавити потребна мишљења надлежних органа, када се обавјештава и Секретаријат за развојне пројекте. Такође, да би се установило да ли апликант испуњава прописане услове, врше се и провјере лица преко Агенције за националну безбједност, Интерпол-а и Еуропол-а. Уколико се установи да је у поступку апликант или агент дао нетачне податке, на основу тог сазнања се покреће поступак за губитак економско држављанство и апликант нема право на повраћај већ уложених средстава. Баковић је нагласила да само пунољетна лица стичу држављанство и да се не морају одрећи претходног држављанства, али и да они који нису добродошли у земље Европске уније неће бити добродошли ни у Црну Гору.Давидовић о туристичкој сезони

Говорећи о резултатима у туризму, Дамир Давидовић, је нагласио да, према тренутним резултатима и пројекцијама вјерује да ћемо премашити прошлогодишње резултате и да ћемо бити на нивоу од око 2,5 милиона туриста и преко 14 милиона ноћења. Он је истакао да је у првом кварталу ове године забиљежен раст у колективном смјештају од 40 одсто или око 35 хиљада више гостију него у истом периоду прошле године.