Manja slova Veća slova RSS
>

Otvoren FREI: Investicije jedan od glavnih pokretača razvoja

Otvoren FREI: Investicije jedan od glavnih pokretača razvoja
Datum objave: 13.05.2019 19:38 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Na otvaranju desetog, jubilanog Festivala nekretnina i investicija FREI večeras u Budvi, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulovic kazao je da se u Crnoj Gori konstantno stvaraju uslovi za razvoj i ulaganja, što rezultira rekordnim prihodima u turizmu, ulaganju investitora iz preko 100 zemalja svijeta, kao i poslovanju najprestižnijih svjetskih kompanija, posebno u oblasti ugostiteljstva. 

Ministar je predstavio najznačajnije projekte u Crnoj Gori, ističući da su invsticije ključni razvojni resurs, turizam pokretačka snaga, ali da u državama veličine Crne Gore resursi iziskuju krajnje brižljiv tretman, vješto planiranje i domaćinsko korišćenje uz odgovarajući zakonski okvir.

Radulović je podsjetio da je Vlada usvojila nova zakonska rješenja koja olakšavaju procedure, poboljšavaju investicioni ambijent, dok su se dobre pretpostavke razvoja stvorile I donošenje novih planskih dokumenata i značajna ulaganja u infrastrukturu.

“Ono što sigurno predstavlja rezultat na koji smo veoma ponosni je činjenica da je prošle godine Crna Gora prvi put u svojoj istoriji ostvarila direktan i indirektan prihod od turizma u iznosu od više od 1 milijarde eura, našu zemlju je posjetilo 2,2 mil. turista, gotovo 13 mil. noćenja, a sve smo više prisutniji na najznačajnijim emitivnim tržištima u Evropi itd. Crnogorska ekonomija je u prošloj godini zabilježila rast po stopi od 5%, a rezultati ostvareni u turizmu značajno su doprinijeli ovom rastu i stabilnom kreditnom rejtingu”, naveo je on.

Novu dinamiku razvoju I poslovanju, prema riječima ministra, donijeće I projekat ekonomskog držvljanstva.

“Uvođenjem ekonomskog državljanstva želimo da kupimo odličnost, a ne da “prodamo” pasoše. Ovaj projekat namijenjen je pojedincima I njihovim porodicama koji su novac stekli legalno, a njime želimo da uvezemo znanje I novac u našu zemlju”, kazao je Radulović.

Ministar je podsjetio da je vrijednost ugovorenih investicija na kapitalnim projektima procijenjena na oko tri milijarde eura. Istakao je najveće projekte u Crnoj Gori, među kojima su Porto Montenegro u Tivtu, Aman Sveti Stefan, koji će nakon ulaganja u Hotel Maestral i Kraljičinu plažu u Miločeru, uskoro započeti i gradnju novog Hotela Durmitor, čija je vrijednost oko 20 miliona. Ministar je takođe istakao kompleks Luštica Bay, Portonovi, projekat katarske kompanije Qatari Diar na Plavim horizontima – Beyond Horizon, zakup kompleksa HTP „Ulcinjska rivijera“ sa Konzorcijumom ,,Karisma” I td.

Kada su u pitanju projekti na sjeveru, Radulović je istakao valorizaciju dijela već postojećih ski centara i izgradnju novih, gdje Vlada od 2015 – 2023. godine kroz Kapitalni budžet ulaže oko 100 miliona eura.

Uz nikada bolju avio povezanost Crne Gore sa 95 redovnih i čarter avio linija prema 50 različitih destinacija, ministar je istakao I rekordne podsticajne mjere u prošloj godini koje su iznosile
645.000 eura.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić takođe je istakla da uz strane investiture ne dolazi samo novac već I znanje što je primjetno u sferama građevine, turizma, energetskog sektora. Ona je kazala da je ta institucija u stalnoj komunikaciji sa privrednicima, kojima pomaže da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, kao I da povećaju proizvodni i izvozni kapacitet.

Sekulić je rekla da iz tog razloga propremljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji će se realizovati u 2019.godini a za koji je opredijeljeno 1 milion 640 hiljada eura koje će se dodjeljivati kao subvencije.

“U cilju unapređenja privrede, promociju i upoznavanje privrednih subjekata sa benefitima koje mogu ostvariti kroz apliciranje u okviru ponuđenih programskih linija, želimo još više da se približimo privrednicima, da utrošimo cjelokupan iznos opredijeljenih sredstava, gdje ćemo kroz dugoročne efekte imati konkurentniju, inovativniju i izvozno orijentisanu privredu”, kazala je ministarka.

Ovaj program bi trebalo da doprinese povećanju izvoznog potencijala, usvajanju međunarodnih standarda poslovanja, razvoju inovativnosti, kao i brojne benefite za otvaranje novih radnih mjesta, čime se doprinosi privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Predstavanik Savjeta stranih investitora Ivan Radulović ocijenio je da se poslovni ambijent u Crnoj Gori kontinuirano unaprjeđuje, posebno imajući u vidu članstvo u STO-u, proces EU integracija kao I članstvo u NATO-u.

“Veoma smo optimistični u vezi da daljim unaprjeđenjima poslovne klime u zemlji. Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner, naklonjen stranim investitorima”, zaključio je Radulović.