Мања слова Већа слова РСС
>

Радуловић: Обезбиједити приступачност И промијенити свијест према лицима са хендикепом

Радуловић: Обезбиједити приступачност И промијенити свијест према лицима са хендикепом
Датум објаве: 15.05.2019 14:55 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма константно настоји да у прописе и законска рјешења уврсти правила која лицима са хендикепом макар формално омогућавају живот достојан сваког грађанина Црне Горе, казао је први човјек те институције Павле Радуловић.

Министар одрживог развоја И туризма данас је учествовао на догађају поводом обиљежавања Европског дана самосталног живота и Свјетског дана подизања свијести о приступачности, у организацији Удружења младих са хендикепом Црне Горе (УМХЦГ), са којима је обишао подгоричке улице у којима су видне препреке које та лица имају.

Након шетње са представницима Удружења, министром саобраћаја Османом Нурковићем, замјеницом градобначелника Подгорице Слађаном Вујачић, шефицом УНДП-а Фионом Меклуни, Радуловић је позвао све грађане на измјену свијести према лицима са инвалидитетом.

„У овом ходу симулације видјели смо да и тамо гдје постоји прилагођеност, неодговорним понашањем свакога од нас спречавамо редовно функционисање наших пријатеља“, казао је Радуловић алуирајући на узурпацију паркинг простора ОСИ лицима.

“Степениште је пројектовано тако како је пројектовано зато што је прилагођено нама. Оно прати наш корак, има стандард и висину, дужину газишта стопала. Људи који су наши пријатељи имају стандарде мало другачијие од наших, али имају потребе које су идентичне нашима“, казао је Радуловић позивајући на заједничко превазилажење препрека.

Према ранијем Акционом плану које је израдило Министарство, прилагођено је 12 од 13 институција, док је према тренутном предвиђено прилагођавање још десет објеката: зграда Предсједника Црне Горе, Влада Црне Горе, Административна зграда државних органа-зграда Вектре, Министарство просвјете, Министарство одрживог развоја и туризма, Дирекција за саобраћај, Министарство културе, Стара зграда Владе, Зграда државних органа Мојковац и Управа царина.

Миленко Војичић из УМСХ-а казао је да самосталност особа са инвалидитетом може бити могућа ако постоји приступачна средина, превоз, могућност за размјену информација, одговрајућа ортопедска помагала, асистивне технологије и најчешће услуга персоналне асистенције.

“Живот у кући или у некој институцији, живот у сегрегацији и груписање особа с инвалидитетом је много скупље за једно друштво него самостални живот. Самостални живот није хир, нити је борба за његово остваривање настала као резултат незахвалности и саможивости особа с инвалидитетом. Он је настао и постоји као истинска потреба да имамо достојанствен живот, живот достојан човјека“, казао је Војичић.

Он је истакао и да не смије бити скупа персонална асистенција, приступачно окружење, производи и услуге, саобраћај, образовање, посао или становање.

Министар Нурковић је истакао да се Министарство саобраћаја и поморства проблемом приступачности за лица са инвалидитетом бави са два аспекта, кроз омогућавање услова за приступачне објекте за пријем и отпрему путника тј. аутобуских И жељезничких станица, лука, аеродрома, као и приступачна средстава превоза (друмска и жељезничка возила, бродови и авиони), односно возила којима се обавља јавни превоз путника.

Наводећи бројне прописе, министар Нурковић је као примјер навео обавезан услов за добијање лиценце за пружање услуга аутобуске станице, који предвиђа истакнути изводом из реда вожње и на Брајевом писму.