Мања слова Већа слова РСС
>

„Дијалог на тему енергетске транзиције у региону Западног Балкана“

„Дијалог на тему енергетске транзиције у региону Западног Балкана“
Датум објаве: 29.05.2019 13:33 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Радионица у оквиру пројекта „Дијалог на тему енергетске транзиције у региону Западног Балкана“ (WЕБЕТ дијалог) одржана је у Подгорици 28. маја 2019. године.

Представници Министарства одрживог развоја и туризма и Министарства економије указали су на значај започетих активности кроз пројекат израде Националних планова за климатске промјене и енергетику (НЕЦПс). Ови планови биће усклађени са будућим циљевима у Енергетској заједници до 2030. уз одређивање интеракција између различитих димензија, првенствено доприноса обновљивим изворима, енергетској ефикасности и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Као земља која тежи чланству у Европској унији, Црна Гора мора обезбиједити да амбиције и допринос у борби против климатских промјена буду у складу са онима у ЕУ у периоду до 2030. али и у дугорочном периоду до 2050. године. Ово је нарочито важно уз прихватање и спровођење Уредбе о прихватању Енергетске уније (ЕУ) 2018/1999, која ће представљати јединствену прилику за постизање тог циља.

Ешеф Хусић, генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове, истакао је да је радионица била идеална прилика да се промовише политика Црне Горе у области климатских промјена и енергетике, која тежи да буде усклађена са политикама ЕУ у наредном периоду. Правни прописи ЕУ за спровођење ових политика ће бити транспоновани у правни систем Црне Горе како би се наставио процес придруживања.

Министарство одрживог развоја и туризма, заједно са Министарством економије наставиће да марљиво ради на реализацији Националних планова за енергетику и климатске промјене (НЕЦПс) којим ц́е се омогуц́ити стандардизација и имплементација неопходних мјера, како би се испунили стратешки циљеви до 2030. у оквиру Енергетске заједнице и НДЦ у складу са Париским споразумом уз испуњење дугорочног циља и визије нискокарбонске привреде до 2050.