Manja slova Veća slova RSS
>

„Dijalog na temu energetske tranzicije u regionu Zapadnog Balkana“

„Dijalog na temu energetske tranzicije u regionu Zapadnog Balkana“
Datum objave: 29.05.2019 13:33 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Radionica u okviru projekta „Dijalog na temu energetske tranzicije u regionu Zapadnog Balkana“ (WEBET dijalog) održana je u Podgorici 28. maja 2019. godine.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva ekonomije ukazali su na značaj započetih aktivnosti kroz projekat izrade Nacionalnih planova za klimatske promjene i energetiku (NECPs). Ovi planovi biće usklađeni sa budućim ciljevima u Energetskoj zajednici do 2030. uz određivanje interakcija između različitih dimenzija, prvenstveno doprinosa obnovljivim izvorima, energetskoj efikasnosti i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, Crna Gora mora obezbijediti da ambicije i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena budu u skladu sa onima u EU u periodu do 2030. ali i u dugoročnom periodu do 2050. godine. Ovo je naročito važno uz prihvatanje i sprovođenje Uredbe o prihvatanju Energetske unije (EU) 2018/1999, koja će predstavljati jedinstvenu priliku za postizanje tog cilja.

Ešef Husić, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove, istakao je da je radionica bila idealna prilika da se promoviše politika Crne Gore u oblasti klimatskih promjena i energetike, koja teži da bude usklađena sa politikama EU u narednom periodu. Pravni propisi EU za sprovođenje ovih politika će biti transponovani u pravni sistem Crne Gore kako bi se nastavio proces pridruživanja.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zajedno sa Ministarstvom ekonomije nastaviće da marljivo radi na realizaciji Nacionalnih planova za energetiku i klimatske promjene (NECPs) kojim će se omogućiti standardizacija i implementacija neophodnih mjera, kako bi se ispunili strateški ciljevi do 2030. u okviru Energetske zajednice i NDC u skladu sa Pariskim sporazumom uz ispunjenje dugoročnog cilja i vizije niskokarbonske privrede do 2050.