Мања слова Већа слова РСС
>

Обиљежавање Међународног дана биодиверзитета у Црној Гори

Обиљежавање Међународног дана биодиверзитета у Црној Гори
Датум објаве: 30.05.2019 14:45 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма у сарадњи са Универзитетом Доња Горица обиљежиће Међународни дан биодиверзитета, у петак 31. маја. Догађај који ће се одржати у Галерији УДГ-а у 10х, организује се у оквиру пројекта „Подршка изради Шестог националног извештаја према Конвенцији о биолошкој разноврсности (ЦБД)”, који финансира Глобални фонд за животну средину (ГЕФ).


Глобална тема обиљежавања Међународног дана биодиверзитета за 2019. годину носи назив „Наш биодиверзитет, наша храна, наше здравље”. Овогодишњи фокус је на биодиверзитету као темељу наше хране и здравља и као кључном катализатору за трансформацију прехрамбених система и побољшање људског благостања. Током протеклих година, свијет је успио да интегрише заштиту биодиверзитета у многобројне глобалне мултилатералне споразуме и друге глобалне и секторске политике. Заштита биодиверзитета данас представља окосницу Агенде за одрживи развој 2030. Уједињених нација и обухваћена је Споразумом из Париза – глобалним споразумом за борбу против климатских промијена.

Обиљежавањем овог дана Министарство одрживог развоја и туризма жели скренути пажњу јавности на значај разноврсности живота на земљи која представља основ за развој и благостање људи.

Током свечаности присутнима ће се обратити представници Министарства одрживог развоја и туризма, Универзитета Доња Горица и Агенције за заштиту животне средине. Такође, биће организовано предавање о значају биодиверзитета у циљу подизања свијест јавности о зависности прехрамбених система, исхране и здравља људи од биодиверзитета и здравих екосистема.