Manja slova Veća slova RSS
>

Obilježavanje Međunarodnog dana biodiverziteta u Crnoj Gori

Obilježavanje Međunarodnog dana biodiverziteta u Crnoj Gori
Datum objave: 30.05.2019 14:45 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica obilježiće Međunarodni dan biodiverziteta, u petak 31. maja. Događaj koji će se održati u Galeriji UDG-a u 10h, organizuje se u okviru projekta „Podrška izradi Šestog nacionalnog izveštaja prema Кonvenciji o biološkoj raznovrsnosti (CBD)”, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).


Globalna tema obilježavanja Međunarodnog dana biodiverziteta za 2019. godinu nosi naziv „Naš biodiverzitet, naša hrana, naše zdravlje”. Ovogodišnji fokus je na biodiverzitetu kao temelju naše hrane i zdravlja i kao ključnom katalizatoru za transformaciju prehrambenih sistema i poboljšanje ljudskog blagostanja. Tokom proteklih godina, svijet je uspio da integriše zaštitu biodiverziteta u mnogobrojne globalne multilateralne sporazume i druge globalne i sektorske politike. Zaštita biodiverziteta danas predstavlja okosnicu Agende za održivi razvoj 2030. Ujedinjenih nacija i obuhvaćena je Sporazumom iz Pariza – globalnim sporazumom za borbu protiv klimatskih promijena.

Obilježavanjem ovog dana Ministarstvo održivog razvoja i turizma želi skrenuti pažnju javnosti na značaj raznovrsnosti života na zemlji koja predstavlja osnov za razvoj i blagostanje ljudi.

Tokom svečanosti prisutnima će se obratiti predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Univerziteta Donja Gorica i Agencije za zaštitu životne sredine. Takođe, biće organizovano predavanje o značaju biodiverziteta u cilju podizanja svijest javnosti o zavisnosti prehrambenih sistema, ishrane i zdravlja ljudi od biodiverziteta i zdravih ekosistema.