Мања слова Већа слова РСС
>

Радуловић: ИКЦГ доприноси постављању јасних правила и поштовању највиших критеријума

Радуловић: ИКЦГ доприноси постављању јасних правила и поштовању највиших критеријума
Датум објаве: 31.05.2019 13:56 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

Инжењерска комора Црне Горе (ИКЦГ), са око 3.000 лиценцираних инжењера, значајно доприноси постављању јасних правила и поштовању највиших критеријума, што резултира квалитетним поштовањем простора, објеката, те у крајњем показује бригу за човјека.

То је оцијенио данас министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић на отварању 69. Генералне скупштине Европског савјета грађевинских инжењера (Еуропеан Цоунцил оф Цивил Енгинеерс – ЕЦЦЕ), која се одржава у Подгорици.

Он је истакао да је захваљујући оваквим окупљањима, струка у прилици да размијени мишљења, искуства из праксе, да као професионалци буду у току са најсавременијим достигнућима из области инжењерства, посебно у области грађевине.

На тај начин се, како наводи Радуловић, помјерају границе у изградњи објеката, у њиховом техничком опремању и прилагођавању истих за што комфорнији живот грађана.

„Када погледамо спектар послова који потпадају под инжењерство, чини се да скоро све што нас окружује није могло бити направљено без супервизије грађевинара, машинаца, архитеката и електроинжењера. Ако би између Бога и природе постојала полемика ко је створио свијет, чини се да би инжењери могли рећи – ми смо створили скоро све остало на земљи“, казао је министар Радуловић.

Он је исказао увјерење да ће елан, знање и огромно искуство које су учесници Скупштине донијели у Црну Гору дати велики допринос унапређењу највиших техничких и етичких стандарда струке.

„Посебно ми је драго што међу вама данас овдје има стручњака из Велике Британије, Њемачке, Турске, Русије - држава чији је развој у скоро свим областима на највећем свјетском нивоу“, закључио је Радуловић.

Предсједник ИКЦГ, Срђан Лаковић, поручио је да је Комора спремна да својим капацитетима, пружи подршку реализацији постављених задатака ЕЦЦЕ-у, у циљу унапређења струке у европским оквирима.

Он је истакао да, упркос локалним специфичностима држава из којих долазе, чланове удружења погађају исти проблеми одрживости инжењерске професије, амбијента у ком се она одвија, па све до постизања глобално постављених циљева одрживе градње.

„Додатно, у Црној Гори смо ове године обиљежили јубилеј „40 година од земљотреса“ који је имао до тада невиђен разорни потенцијал, због чега ме посебно радује што ћемо данас имати прилику да дискутујемо и о сеизмичкој стабилности објеката у садејству са очувањем животне средине и поштовањем принципа енергетске ефикасности и препознамо правце даљег, заједничког дјеловања“, закључио је Лаковић.

Предсједник ЕЦЦЕ, Арис Хацидакис, истакао је да ће рад Скупштине бити усмјерен ка великом броју значајних проблема и изазова са којима се чланови сусријећу.

„Најзначајнији изазов јесте очување високог нивоа професионалних стандарда и праћење новина у грађевинарској индустрији. Морамо пратити нове захтјеве везане за заштиту животне средине од климатских промјена и све друге ствари које имају утицај и на нашу професију“, навео је Хацидакис.

Он је додао и да стандарди и захтјеви у области грађевинске индустрије постају много компликованији.

„Професија инжењера постаје много одговорнија него што је била, јер свака наша активност има утицај на свијет око нас. Зато имамо много значајнију одговорност“, казао је Хацидакис, додајући да је улога ЕЦЦЕ-а, да константно информише чланове чланове широм Европе о новим тендецијама и методама заштите животне средине, како би одржали уједначен ниво квалитета професије.