Мања слова Већа слова РСС
>

Најава међународног јавног конкурса за идејно архитектонско рјешење шеталишта у Будви

Најава међународног јавног конкурса за идејно архитектонско рјешење шеталишта у Будви
Датум објаве: 08.08.2019 14:05 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Најава међународног јавног конкурса за идејно архитектонско рјешење шеталишта у Будви

О Конкурсу


Министарство одрживог развоја и туризма – Директорат Главног државног архитекте, у сарадњи са Јавним предузећем за управљање морским добром Црне Горе и Општином Будва, током септембра 2019. године, објавиће међународни, јавни, једностепени конкурс за идејно архитектонско рјешење за шеталиште у Будви које ће обухватити залеђе Словенске плаже и плаже у Бечићима, укључујући и њихово повезивање.

Циљ конкурса је отварање могућности за креирање квалитетних и иновативних предлога функционалног и обликовног рјешавања Будванског шеталишта, као најзначајније пјешачке комуникације – променаде типа „лунго маре“. Иначе је познато да је то назаобилазни атрибут и елемент препознатљивости медитеранских насеља за који, у овом случају, кроз конкурсна рјешења треба осмислити адекватну физиономију.

Архитектонско рјешење уређења зоне шеталишта, као доминантног урбанистичког обиљежја Будве и Бечића, треба истовремено да буде и импулс за адекватна рјешења на плану санације затеченог стања у простору, посебно у контактним зонама дуж Будванске ривијере.

О Будви и значају уређења шеталишта

Трагови хеленске Бутуе, стари више од 2,5 миленијума, сврставају Будву међу најстарија насеља са континуираним трајањем на Јадрану. Драматични сусрет планина и мора на Будванској ривијери, са плажама које су и званично проглашаване најљепшим у Европи, ексклузивним хотелима (Свети Стефан, Милочер, и др.), чине Будву туристичким брендом Црне Горе и једном од престижних дестинација Медитерана.

Министарство одрживог развоја и туризма

Будванско подручје дио је Црногорског приморја, које је специфично по свом геоморфолошком и пејзажном диверзитету. Општину Будва, са нешто мање од 35.000 сталних становника, карактеришу типичне сезонске осцилације, када је у Будви присутно и до 150.000 људи, усљед великог броја туриста током љетњих мјесеци, у којима долази до изражаја неадекватно присуство и капацитети јавних простора, чији функционални и социолошки аспекти у претходном периоду нису били препознати.

У урбанистичком смислу, раст овог насеља са изузетно динамичном изградњом више је пратила брига за профитом него осјећај урбанистичког реда и потребе за очувањем амбијенталних вриједности и уређењем јавних простора. Томе свједочи и тренутно стање предметног јавног простора, за који ће се кроз овај конкурс тражити креативна и иновативна рјешења од домаћих и иностраних архитеката.

Управо се од шеталишта Будва - Бечици очекује да постане и у функционалном и у друштвеном смислу интегришући елемент интензивно изграђеног залеђа и да понуди неопходни квалитативни искорак у односу на досадашњу праксу његовог коришћења и уређења.

Жири и награде

Вредновањем конкурсних радова бавиће се међународни жири од седам чланова. Предвиђен је наградни фонд у укупном износу од око 60.000 ЕУР, док ће број и износ појединих награда бити дефинисан у распису Конкурса. Начин достављања конкурсних радова, као и остали релевантни детаљи, биће саопштени такође у распису Конкурса.


Министарство одрживог развоја и туризма
ИВ пролетерске бригаде 19, 81000 Подгорица, Црна Гора
Wеб страница: хттп://www.мрт.гов.ме/организација/главни_архитекта