Manja slova Veća slova RSS
>

Najava međunarodnog javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi

Najava međunarodnog javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi
Datum objave: 08.08.2019 14:05 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Najava međunarodnog javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi

O Konkursu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direktorat Glavnog državnog arhitekte, u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštinom Budva, tokom septembra 2019. godine, objaviće međunarodni, javni, jednostepeni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za šetalište u Budvi koje će obuhvatiti zaleđe Slovenske plaže i plaže u Bečićima, uključujući i njihovo povezivanje.

Cilj konkursa je otvaranje mogućnosti za kreiranje kvalitetnih i inovativnih predloga funkcionalnog i oblikovnog rješavanja Budvanskog šetališta, kao najznačajnije pješačke komunikacije – promenade tipa „lungo mare“. Inače je poznato da je to nazaobilazni atribut i element prepoznatljivosti mediteranskih naselja za koji, u ovom slučaju, kroz konkursna rješenja treba osmisliti adekvatnu fizionomiju.

Arhitektonsko rješenje uređenja zone šetališta, kao dominantnog urbanističkog obilježja Budve i Bečića, treba istovremeno da bude i impuls za adekvatna rješenja na planu sanacije zatečenog stanja u prostoru, posebno u kontaktnim zonama duž Budvanske rivijere.

O Budvi i značaju uređenja šetališta

Tragovi helenske Butue, stari više od 2,5 milenijuma, svrstavaju Budvu među najstarija naselja sa kontinuiranim trajanjem na Jadranu. Dramatični susret planina i mora na Budvanskoj rivijeri, sa plažama koje su i zvanično proglašavane najljepšim u Evropi, ekskluzivnim hotelima (Sveti Stefan, Miločer, i dr.), čine Budvu turističkim brendom Crne Gore i jednom od prestižnih destinacija Mediterana.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Budvansko područje dio je Crnogorskog primorja, koje je specifično po svom geomorfološkom i pejzažnom diverzitetu. Opštinu Budva, sa nešto manje od 35.000 stalnih stanovnika, karakterišu tipične sezonske oscilacije, kada je u Budvi prisutno i do 150.000 ljudi, usljed velikog broja turista tokom ljetnjih mjeseci, u kojima dolazi do izražaja neadekvatno prisustvo i kapaciteti javnih prostora, čiji funkcionalni i sociološki aspekti u prethodnom periodu nisu bili prepoznati.

U urbanističkom smislu, rast ovog naselja sa izuzetno dinamičnom izgradnjom više je pratila briga za profitom nego osjećaj urbanističkog reda i potrebe za očuvanjem ambijentalnih vrijednosti i uređenjem javnih prostora. Tome svjedoči i trenutno stanje predmetnog javnog prostora, za koji će se kroz ovaj konkurs tražiti kreativna i inovativna rješenja od domaćih i inostranih arhitekata.

Upravo se od šetališta Budva - Bečici očekuje da postane i u funkcionalnom i u društvenom smislu integrišući element intenzivno izgrađenog zaleđa i da ponudi neophodni kvalitativni iskorak u odnosu na dosadašnju praksu njegovog korišćenja i uređenja.

Žiri i nagrade

Vrednovanjem konkursnih radova baviće se međunarodni žiri od sedam članova. Predviđen je nagradni fond u ukupnom iznosu od oko 60.000 EUR, dok će broj i iznos pojedinih nagrada biti definisan u raspisu Konkursa. Način dostavljanja konkursnih radova, kao i ostali relevantni detalji, biće saopšteni takođe u raspisu Konkursa.


Ministarstvo održivog razvoja i turizma
IV proleterske brigade 19, 81000 Podgorica, Crna Gora
Web stranica: http://www.mrt.gov.me/organizacija/glavni_arhitekta