Manja slova Veća slova RSS
>

Održana 23. sjednica Generalne skupštine UN Svjetske turističke organizacije održava se u Sankt Petersburgu

Održana 23. sjednica Generalne skupštine UN Svjetske turističke organizacije održava se u Sankt Petersburgu
Datum objave: 12.09.2019 07:56 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Delegaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma, na 23. po redu zasijedanju Generalne skupštine UN Svjetske turističke organizacije, koja se održava 9. i 13. septembra u Sankt Petersburgu, predvodi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, a član delegacije je i Olivera Brajović, generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu.

Na 23. sjednici UN Svjetske turističke organizacije Generalni sekretar UNWTO predstavio je izvještaj o radu, trendovima u turizmu, kao i programske aktivnosti UNWTO sa finansijskim okvirom za period 2018/2019 i 2020/2021. Pored toga, izabrani su članovi Izvršnog savjeta i Komiteta za etiku u turizmu.

Pod okriljem 23. Generalne skupštine održana je Ministarska debata o obrazovanju i zapošljavanju u turizmu, Forum na visokom nivou na temu medicinskog i zdravstvenog turizma, te Samit na visokom nivou o inovacijama i održivom razvoju u turizmu.
Prema statistikama UNWTO međunarodni turizam je porastao iznad svog prosjeka u 2018. godini. Međunarodni dolasci turista porasli su za 6% u 2018. godini i dostigli 1.4 milijarde, a međunarodni turistički izvoz dostigao je 1700 milijardi američkih dolara. U periodu januar-mart 2019. godine međunarodni turistički dolasci su porasli za 4%, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Crna Gora je postala punopravna članica UN Svjetske turističke organizacije 2007. godine, na 17. zasijedanju Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije UN-a, u Kartageni de Indias, u Kolumbiji. Crna Gora je obavljala funkciju potpredsjedavajućeg UNWTO Regionalne komisije za Evropu, i to u dva mandata, od 2009. do 2011. i od 2015. do 2017. godine, a član je Odbora za održivost, jednog od radnih tijela Izvršnog savjeta, za period od 2015. do 2019. godine. Delegacija Crne Gore je učestvovala na sastanku ovog Odbora na kome je predstavljen Izvještaj o integraciji održive potrošnje i modela proizvodnje u politike turizma. Posebno je bilo govora o podršci implementaciji održivih politika turizma kroz uspostavljanje međunarodne mreže observatorija održivog turizma u cilju unapređenja svijesti o potrebi razvoja modela praćenja indikatora uticaja turizma ne samo u smislu ekonomskog razvoja već i uticaja na životnu sredinu, domaće stanovništvo, te kulturna i prirodna dobra u svakoj zemlji.