Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Uvođenje e-mobilnosti podrazumijeva sistemsku promjenu

Saopštenje: Uvođenje e-mobilnosti podrazumijeva sistemsku promjenu
Datum objave: 20.09.2019 17:08 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

U Podgorici je danas održana Javna prezentacija Studije o uvođenju e-mobilnosti, koja je dala jasan presjek stanja i trenutne situacije na tom polju u Crnoj Gori. Studija analizira prepreke koje trenutno postoje u pogledu uvođenja koncepta e-mobilnosti i daje niz preporuka šta država može da učini kako bi stimulisala bolju implementaciju e–mobilnosti.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Govoreći na prezentaciji Studije, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, kazala je da je „put do pune e-mobilnosti na globalnom novu nesumnjivo dug, te da bi tranzicija ka e-mobilnosti bila uspješna, saradnja će igrati vitalnu ulogu’“.

Gašparikova je navela da ,nije slučajno što se predstavljanje nalaza i preporuka Studije za razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori, odvija uoči Samita generalnog sekretara UN-a o klimatskoj akciji 23. septembra.

„Očekivanja su jasna - svi treba da uradimo i više i brže. Prema Pariskom klimatskom sporazumu, Crna Gora se obavezala da smanji svoj dio GHG emisija. Crnogorski sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za 20% nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji će prema predviđanjima dalje rasti, i do 2030. činiti do 30% nacionalnih emisija. Da bi se usporio i na kraju preokrenuo taj trend, elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost su ključni faktori koji će doprinijeti smanjenju GHG emisija u tom sektoru.“, istakla je ona.

Prema njenim rijecima, rezultati Studije za uvođenje e-mobilnosti u Crnoj Gori, čine osnovu za izradu konkretnih akcija koje će imati efekta samo ukoliko se javni, privatni sektor i građani udruže u ovim naporima.

„Električna vozila igraće ključnu ulogu u ispunjavanju globalnih ciljeva o klimatskim promjenama. Ograničavanje globalnog zagrijavanja na ispod 2C u odnosu na predindustrijski nivo, zacrtani je cilj međunarodne klimatske politike. Taj se cilj može postići samo ukoliko se dugoročno značajno smanje GHG emisije. Kako crnogorski transportni sektor trenutno čini petinu nacionalnih GHG emisija, to ga čini područjem gdje su promjene moguće i potrebne“, zaključila je Gašparikova.

Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ešef Husić, istakao je da se ,,e-mobilnost nameće kao neophodnost s obzirom na ograničene prostorne resurse, posebno u urbanim sredinama.

„Svjedoci smo znatnog napretka u sektoru energetike sa razvojem projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, čime je Crna Gora značajno zakoračila u energetsku tranziciju. Može se reći da je sektor energetike dao znatan doprinos nacionalno utvrđenom dopinosu smanjenja emisija GHG, čije je cilj smanjenje od 30 odsto do 2030. Već sada se može reći da je Crna Gora ostvarila ovaj cilj. Ministarstvo održivog razvoja i turizma očekuje da će ova Studija biti impuls i podsticaj za realizaciju konkretnih investicija, projektnih i programskih aktivnosti na ovom polju“, zaključio je Husić.

Kupci e-vozila ne kupuju samo novi automobil. Oni prelaze na potpuno novi sistem, koji više ne koristi benzin, već električnu energiju. Studiju o e-mobilnosti, pripremio je UNDP u saradnji sa Energetskim institutom Hrvoje Požar iz Zagreba, a predstavio ju je prof. Radoje Vujadinović, sa Mašinskog fakulteta u Podgorici.

Sve veća svijest o klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine, uzrokovala je da automobilska industrija koja daje ogroman doprinos njenoj degradaciji, uloži velike napore u pokušaju rješavanja ovog problema. Jedan od njihovih poteza je proizvodnja ekološki prihvatljivijih vozila. Električni automobili smatraju se jednim od najboljih rješenja, a to je podstaklo uvođenje tehnologija e-mobilnosti.