Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Изабран црногорски представник за овогодишње Бијенале архитектуре у Венецији

Саопштење: Изабран црногорски представник за овогодишње Бијенале архитектуре у Венецији
Датум објаве: 12.02.2020 07:24 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

На конкурсу за избор ауторског тима, концепта и садржаја поставке у црногорском павиљону на XВИИ Међународној изложби архитектуре у Венецији 2020. године, одлуком жирија изабрано је рјешење „СYНТОНY“ и ауторски тим у саставу: др Василија Абрамовић, др Руаири Глин и Паркер Хејл.

Жири је извршио детаљан преглед осам приспјелих конкурсних радова и једногласно оцијенио да је овај рад дао најкомплетнији одговор на постављену тему Бијенала „Како ћемо живјети заједно?“, односно на постављени почетни одговор црногорске поставке „Ка трансактивној просторној перцепцији“.

Одлуку о избору рада који ће представљати нашу земљу на овој изложби донио је једанаесточлани жири међународног конкурса за избор ауторског тима, концепта и садржаја црногорске поставке на 17. Међународном бијеналу аритектуре у Венецији, у саставу: кураторка др Светлана К. Перовић, комесар Драган Вуковић, Драгана Ченић, др Дарко Петрушић, Петрица Дулетић, мр Борислав Вукићевић, др Миљана Зековић, др Дражен Арбутина, др Милена Ставрић, др Бранка Цуца и мр Мирјана Прпа.

Одлука и извјештај о резултатима конкурса доступни су на сљедећем линку: хттпс://бит.лy/31ЈХб9П 

Подсјећања ради, Црна Гора учествоваће на предстојећој 17. Међународној изложби архитектуре у Венецији, која ће бити одржана у периоду од 23. маја до 29. новембра 2020. године. Тему 17. Бијенала архитектуре „Како ћемо живјети заједно?“ поставио је овогодишњи умјетнички директор/ куратор изложбе Хашим Саркис, који позива на „осмишљавање нових простора у којима ћемо живјети великодушно заједно“, те упућује на трагање за новим „договорима о простору“ и „новим географијама удруживања“, које захтијевају „глобално дјеловање“.

Бијенале архитектуре у Венецији сматра се најзначајњом глобалном манифестацијом која презентује савремена достигнућа и тенденције из области архитектонског и урбанистичког стваралаштва.