>

Izvjestaj o napretku u ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva (MRC) za 2013. godinu

Datum objave: 04.07.2013 16:16 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i urizma

Ispis Štampaj stranicu


Na bazi Srednjoročnog izvještaja o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva Odjeljenje za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj (nekadašnja Knacelarija za održivi razvoj) do sada je pripremilo dva godišnja izvještaja o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva u Crnoj Gori. Prilikom usvajanja Drugog godišnjeg izvještaja kao jedan od zaključaka Vlade proizišao je i zaključak da se: Zadužuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma da u saradnji sa relevantnim resorima, na bazi prva dva godišnja izvještaja, pripremi i Vladi dostavi platformu za učešće na sastanku visokog nivoa o Milenijumskim razvojnim ciljevima, koji će se održati 25. septembra o.g. u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Imajući u vidu zaključak Vlade, Odjeljenje je u saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, pristupilo izradi Izvjestaja o napretku u ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva (MRC) za 2013. godinu.

Glavna razlika, odnosno, dodatna vrijednost ovog izvjestaja u odnosu na godišnje izvjestaje je što će se Milenijumski razvojni ciljevi jasno dovesti u vezu sa zahtjevima koje Crna Gora ima na putu evropskih integracij. Pored toga, u proces pripreme Izvještaja se ušlo i sa namjerom da se daju preporuke za nedovršene MRC zadatke i nove prioritete te da se doprinese formulisanju razvojne agende poslije 2015. godine. Ovaj Izvještaj će biti proslijeđen UN-u i korišćen za učešće crnogorske delegacije na sastanku posvećenom ostvarivanju MRC na globalnom nivou koji će biti organizovan paralelno sa sjednicom Generalne skupštine UN-a u septembru 2013.

MDGs Progress Report CG 2010-2013

MDGs Progress Report ENG 2010-2013