>

Platforma za izradu revidirane Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore

Datum objave: 26.02.2014 16:02 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


U decembru 2013. godine pripremljena je Platforma za izradu revidirane Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore koja, kao krovni strateški dokument, treba da definiše dugoročne ciljane vrijednosti na čije sprovođenje će Crna Gora da se obaveže do 2020. odnosno 2030. godine i koji će biti osnov za planiranje kratkoročnih i srednjoročnih prioritetnih mjera i aktivnosti. Revidirana NSOR biće utemeljena na danas dominantno prisutnim razvojnim konceptima i mehanizmima kao što su zelena ekonomija, društvena odgovornost, efikasno korišćenje resursa, informacione tehnologije, uz horizontalno pozicioniranje pitanja klimatskih promjena, kao i nauke, obrazovanja i inovacija u odnosu na sve relevantne prioritetne oblasti održivog razvoja Crne Gore.
a. Revizija NSOR-a oslanja se na nalaze Petog godišnjeg izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije održivog razvoja koje je Odjeljenje pripremilo (VCG: jul 2013. godine) kao završni Izvještaj o sprovođenju originalne Strategije održivog razvoja.
b. U reviziji NSOR-a učestvuje, pored velikog broja predstavnika svih društvenih struktura, Koordinaciono tijelo za održivi razvoj koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma uspostavilo kao zamjenu za istoimeno tijelo koje je postojalo na nivou Vlade (u skladu sa zaključcima Vlade iz marta o.g.). U tijelu se nalaze predstavnici svih resora u Vladi kao i stručnih institucija u čijoj nadležnosti su pojedinačni segmenti održivog razvoja.

c. U okviru participativnog procesa revizije NSOR-a tokom marta 2014. godine biće organizovano 10 regionalnih radionica širom Crne Gore za sve društvene strukture i zainteresovane pojedince.