>

Četvrta sjednica Upravnog odbora Centra za održivi razvoj

Datum objave: 14.09.2015 11:00 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Četvrta sjednica Upravnog odbora Centra za održivi razvoj održana je 8. septembra 2015. godine u Podgorici, u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma. Sjednicom je predsjedavao Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma. Sjednici su prisustvovali Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP i koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, bivši šef Stalne misije CG pri UN u Ženevi i ambasador CG u Švajcarskoj Ljubiša Perović, savjetnica premijera Nina Vujošević i manadžerka Centra za održivi razvoj, Jelena Janjušević.

Na sjednici su predstavljene aktivnosti i rezultati Centra za održivi razvoj, u oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena, održive energije i održivog turizma slijedom zaključaka prethodno održanog konsultativnog sastanka svih relevantnih subjekata. Razmotren je značaj predstojećeg Samita o održivom razvoju i donošenja Razvojne agende za period poslije 2015. godine. U tom kontekstu ukazano je na izazove prevođenja obaveza iz agende u nacionalni kontekst, prevashodno s apekta uvođenja ciljeva održivog razvoja, finansiranja za održivi razvoj i jačanja sistema upravljanja za održivi razvoj Crne Gore.

Upravni odbor razmatrao je budući pravni status Centra, koji od decembra 2013. godine funkcioniše kao Program koji zajednički realizuju Vlada Crne Gore i UNDP, s ciljem pružanja podrške u ostvarivanju nacionalnih clljeva u prioritetnim oblastima održivog razvoja. S tim u vezi neophodno je u predstojećem šestomjesečnom periodu dopuniti predlog Studije pravnog statusa Centra za održivi razvoj, a nakon toga utvrditi Akcioni plan za realizaciju rješenja koje će se s aspekta buduće institucionalne organizacije Centra predložiti kao optimalno.