Manja slova Veća slova RSS
>

Projekat procjene količine žive realizuje se planiranom dinamikom

Projekat procjene količine žive realizuje se planiranom dinamikom
Datum objave: 23.12.2016 14:29 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


U Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORiT) 22. decembra ove godine održan je drugi sastanak Upravnog odbora za projekat ,,Priprema za ratifikovanje i implementaciju Minamata Konvencije o živi – inicijalna procjena za Crnu Goru“ koji realizuje MORiT u saradnji sa Centrom za održivi razvoj (COR).

Generalna direktorica za EU integracije i međunarodnu saradnju, Marija Vukčević otvorila je sastanak ističući zadovoljstvo time da se ovaj projekat realizuje u skladu sa predviđenom dinamikom. Ona je naglasila da će projekat poslužiti kao osnova za ratifikaciju Konvencije, što će ,,otvoriti vrata” za dodatna finasiranja i nove projekte u Crnoj Gori.

Projektna menadžerka ispred COR-a, Maja Kustudić, predstavila je presjek realizovanih aktivnosti u okviru Minamata projekta za 2016. godinu. Ona je podsjetila da je krajnji cilj projekta izrada inicijalne procjene o živi za Crnu Goru te istakla da je izvršena analiza legislative, institucionalnih kapaciteta sa stanovišta implementacije Minamata Konvencije o živi, kao i Nacrta komunikacione strategije sa akcionim planom. Pored toga, napomenula je da je za izradu Inventara žive izabran Centar za ekotoksikološka ispitivanja, kao i da je definisana metodologija na osnovu koje će se izvršiti analiza podataka i softverska analiza te da se finalizacija Inventara žive očekuje do kraja marta 2017. godine.

Na drugom sastanku Upravnog odbora zaključeno je da se polovinom 2017. godine održi regionalni sastanak na kojem će biti predstavljene sprovedene aktivnosti i prenesena iskustva kolegama iz regiona, vezano za realizaciju projekta.

Članove Upravnog odbora čine predstavnici MORiT-a, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Instituta za javno zdravlje, Agencije za zaštitu životne sredine, Privredne komore, kao i COR-a.