Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржан ИВ Округли сто у оквиру Јавне расправе о Националној стратегији апроксимације за област животне средине (НЕАС) с Акционим планом за период 2016 - 2020. године, у Бару

Саопштење: Одржан ИВ Округли сто у оквиру Јавне расправе о Националној стратегији апроксимације за област животне средине (НЕАС) с Акционим планом за период 2016 - 2020. године, у Бару
Датум објаве: 25.03.2016 18:53 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Бар, 25.03.2016. -У оквиру Јавне расправе о Националној стратегији апроксимације за област животне средине (НЕАС) с Акционим планом за период 2016 - 2020. године, одржан је четврти Округли сто.

Током округлог стола у Бару, присутнима се обратила Ивана Војиновић, генерална директорица за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма. Војиновић је изразила задовољство због одржавања четвртог Округлог стола у оквиру Расправе, који има за циљ представљање тренутно најважнијег документа у области животне средине, заинтересованој стручној и лаичкој јавности. Представила структуру документа, посебно истакавши значај новина у методолошком приступу током израде документа, указујући да исти представља својеврсну шему прецизно дефинисаних активности које у наредном периоду треба предузети, у области заштите животне средине.

Нагласила да је посебно значајно даље унапређивање подобласти у оквиру Поглавља 27, са фокусом на управљање водама, управљање отпадом, заштита природе и климатске промјене. Истакла да ће спровођење активности планираних документом, у овим подобластима, посебно у области управљања водама, захтијевати знатна финансијска средства. Управо овај сегмент документа, финансијска анализа, представља новину у приступу процесу преговора, те нагласила да је исти допринио бољем разумијевању обавеза које је потребно предузети на државном и локалном нивоу, али и са аспекта сваког домаћинства понаособ.

Изразила увјерење да ће усвајање документа, планирано у јуну текуће године, представљати кључан корак у наредном периоду, у процесу европских интеграција, будући да је поглавље 27 идентификовано као најобиминије и једно од најзахтјевнијих поглавља у процесу претприступних преговора са Европском комисијом. Такође, истакла да ће документ допринијети бољем разумјевању потреба у оквиру ове области и да ће се предузимањем неопходних планираних активности, унаприједити стандард и квалитет живота и здравља цјелокупне заједнице.

Након уводних излагања услиједила је дискусија, током које су присутни изложили своја мишљења на нацрт документа. Присутни су посебно интересовање исказали за питања која се односе на примјену прописа из правне тековине Европске уније, и спровођење активности предвиђене документом на нивоу локалне самоуправе.

Добијене сугестије током дискусије ће у наредном периоду бити анализиране од стране стручног тима у контексту унапређења овог значајног стратешког документа и припреме његовог коначног предлога. Такође, све заинтересоване стране могу доставити додатне коментаре и сугестије у писаној форми на е-маил: јавна.расправа@мрт.гов.ме .

Програмом Јавне расправе предвиђено је одржавање још 2 округла стола/презентација, а одржавање наредног округлог стола са представницима Невладиног сектора (НВО), планирано је за уторак, 29.03.2016. са почетком у 10:00 часова у Подгорици.