Мања слова Већа слова РСС
>

Климатске промјене и животна средина – Круцијални проблеми Југоисточне Европе

Датум објаве: 01.04.2016 16:37 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Подгорица, 1. април 2016. године - Први министарски панел на тему одговора на изазове из области климатских промјена и животне средине у Југоисточној Европи (ЈЕ) одржан је данас у Подгорици. Састанак су отворили министар одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе Бранимир Гвозденовић, генерални секретар Савјта за регионалну сарадњу (РЦЦ) Горан Свилановић, извршна директорица Регионалног центра за животну средину (РЕЦ) Марта Бониферт, регионални директор Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) Јан Душик и амбасадорка Њемачке у Црној Гори Њ.Е. Гудрун Елизабет Стајнакер.

У уводном обраћању, министар Бранимир Гвозденовић је изјавио да, упркос бројним изазовима, региону је потребна боља повезаност на свим пољима, са посебним акцентом на област животне средине.

Говорећи испред РЦЦ-а, генерални секретар Горан Свилановић упозорио је да је ЈЕ регион осјетљив на климатске промјене, као и да су воде, енергија, храна и безбједност инфраструктуре угрожене учесталошћу екстремних природних непогода попут катастрофалних поплава у Босни и Херсеговини, Хрватској и Србији 2014. године. Свилановић је додао да је РЦЦ сконцентрисан на пружање конкретног регионалног приступа који би осигурао већу сигурност и економску добит од поједниначних интервенција на националном нивоу.
Нагласио да је „један од најзначајнијих догађаја на глобалном нивоу прошле године била Конференција о климатским промјенана одржана у Паризу, и да је задатак региона да осигура спровођење одлука из Париза, те да је да је РЦЦ у потпуности посвећен том циљу.“

Извршна директорица РЕЦ-а, Марта Бониферт, истакла је да је животна средина централно питање економије, као и да је „зелена економија“ једини разуман приступ развоју.

Министри су, заједно са међународним партнерима и представницима организација цивилног друштва, разговарали о стању у области климатских промјена и животне средине у ЈЕ и направили преглед стања тренутне регионалне сарадње у овој области. Акценат је био на предностима и недостацима садашњих иницијатива. У заједничкој декларацији названој „Подгоричка иницијатива“, усвојеној на састанку, министри су подржали регионални приступ проблемима у области животне средине и климатских промјена, и похвалили сарадњу са РЦЦ-јем који је подржао успостављање регионалне радне групе за животну средину. Предсједавање радном групом је данас пренесено са Црне Горе на Србију. Министри су такође предложили земљи домаћину овог састанка да представи декларацију на Самиту Западног Балкана који ће бити одржан у Паризу на љето текуће године.

Организације партнери данашњег састанка на високом нивоу су и Глобално партнерство за воде Медитерана (ГWП), Федерална агенција за животну средину Аустрије, Стална радна група регионалног руралног развоја за ЈЕ, Међународна унија за заштиту природе и Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ).